Dört yılda bir Şubat ayı 29 gündür. Bunun nedeni, Dünya'nın Güneş etrafındaki dönme süresinin tam olarak 365 gün değil, 365,2422 gün olmasıdır. Bu nedenle her dört yılda bir, bir gün fazladan eklenerek takvim mevsimlerle uyumlu hale getirilir.
PEKİ NEDEN ŞUBAT AYI?
BBC Türkçe'de yer alan habere göre bu sorunun cevabı Roma tarihine kadar uzanır. Milattan önce birinci yüzyılda Romalı lider Jül Sezar, takvimi geliştirmek için gök bilimcilerle çalıştı. O zamanki takvimde bir yıl 355 gündü ve her iki yılda bir 22 günlük fazladan bir ay ekleniyordu. Bu nedenle takvim mevsimlerle uyumunu tamamen kaybetmişti.
Sezar'ın emriyle hazırlanan yeni takvimde bir yıl 365 gün olarak belirlendi ve dört yılda bir bir gün fazla eklenmeye başlandı. Böylece Şubat ayı normalde 29, artık yıllarda 30 gün çekmeye başladı.
Ancak daha sonra Augustus adıyla bilinen Roma İmparatoru, kendi adını taşıyan Ağustos ayına 31 gün verilmesini istedi. Bunun üzerine Şubat ayı bir gün kısaltılarak 28 güne düşürüldü.
ARTIK YIL OLMASAYDI NE OLURDU?
Eğer takvimlerde bu ayarlama yapılmasaydı mevsimler kaymaya başlardı. 700 yıllık bir döngü içinde Kuzey Yarımküre'de yaz, Haziran yerine Aralık'ta başlar hale gelirdi.
ARTIK GÜN KÖTÜ ŞANS MI?
Bazı kültürlerde artık gün kötü şansla özdeşleştirilir. Örneğin, Yunanistan'da artık yılda evlenmek tavsiye edilmez. İskoçya'da ise artık günde cadıların kötülük yapmak için bir araya geldiğine inanılır.
Bazı diğer kültürlerde ise artık gün iyi şansla özdeşleştirilir. Örneğin, bazı astronomlar eğer doğum gününüz artık güne denk gelirse, özel bir yeteneğiniz olacağına inanır.
ARTIK YILDA MAAŞLI ÇALIŞANLARIN DURUMU
Aylık maaş alan çalışanlar için artık yıllar dezavantajlı olabilir. Çünkü bu durumda, bir gün fazla çalışırlar ama maaşları aynı kalır.
2008 yılında, ABD'li bir lise öğretmeni, artık yılda mesai yok devrimi başlatma girişiminde bulundu. Ancak bu girişim uygulamaya geçmedi.
Artık yılda bir gün fazlalık için ekonomik dezavantajı ortadan kaldırma fikri neredeyse 1000 yıldır konuşuluyor.