DEHB en çok çocukluk döneminde teşhis edilir. 50 kişilik sınıfta 1-3 öğrencide görülen DEHB hastalığına erkek çocuklarında daha fazla rastlanır.
Hiperaktivite belirtilerinin görüldüğü bu hastalık dikkat süresini düşürür, odaklanmayı güçleştirir. Tedavi için uzman desteği almak gerekir.
Peki Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisi nasıl yapılır? DEHB neden olur?
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU (DEHB) NEDİR?
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu nörogelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanır. Dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsel davranışların ortaya çıktığı DEHB hastalığı iş, eğitim, sosyal hayatı olumsuz etkiler. Nedeni tam olarak bilinmeyen DEHB genetik, çevresel, nörolojik faktörlerin birleşmesiyle ortaya çıkar. Ebeveynlerden biri DEHB ise çocuklarının da bu hastalığa yakalanma riski yüksek olur.
DEHB NEDEN OLUR?
DEHB hastalığının nedeni tam olarak çözülmemiştir. Ancak ekonomik ve kültürel durum, çocukluk döneminde beyin hasarı, hamilelikte annenin sigara içmesi veya uyuşturucu kullanması, gebelikte bazı ilaçların kullanılması, beyindeki sinir ağları arasındaki sinyal iletiminin bozulması gibi durumların DEHB'e yol açtığı ifade ediliyor.
DEHB BELİRTİLERİ NELERDİR?
DEHB sosyal hayatı büyük ölçüde etkiler. Performans ve özgüven düşüklüğü, sık depresyon, aile kurmada zorluk DEHB belirtileri arasındadır.
Dikkat Eksikliği:
Görevleri tamamlamakta güçlük çekme.
İşleri düzenlemekte ve planlamakta zorluk yaşama.
Ayrıntılara dikkat etmekte zorlanma.
İşleri sık sık unutma veya kaybetme.
Sık sık dikkatinin dağılması ve odaklanmakta zorlanma.
Dinleme esnasında dikkatinin dağılması.
İşleri sonlandırmada güçlük çekme.
Hiperaktivite:
Huzursuzluk ve sürekli yerinde duramama.
Otururken sık sık kıpırdama veya sallanma.
Konuşma sırasında zıplama veya yere vurma gibi hiperaktif davranışlar.
Gereksiz yere koşma veya tırmanma.
Sessiz ve sakin aktivitelerde uzun süreli kalma güçlüğü.
İçsel bir huzursuzluk hissi.
Dürtüsellik:
Sabırsızlık ve sık sık beklemekte zorlanma.
Sıra beklememekte zorluk.
Konuşurken sözleri kesme veya başkasının sözünü tamamlama.
Düşünmeden harekete geçme ve riskli davranışlara yatkınlık.
İhtiyat veya sonuçları düşünmeme.
DEHB TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisi uzman eşliğinde yapılır. Psikoeğitim, psikoterapi, davranış terapileri, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri bu hastalığın tedavi yöntemlerinden biridir.
DEHB hastalığından şikayetçi olan kişiye bireysel veya grup tedavileri önerilir. Duygusal becerileri güçlendirme, davranış değişikliği stratejisi, hedef belirleme ve planlama adımları bu tedavilerde uygulanır. Öte yandan uzman eşliğinde ilaç tedavileri de yapılır.