Son günlerin merak konusu, retinol mucizesi

Ömür boyu sağlıklı kalmanın cilde iyi bakmak olduğunu bilenler, bilinçli alışveriş yaparak en iyi seçimi yapmayı hedefler. Pek çok kozmetik mağazasında yer alan krem ve losyonlar, cildi korumak için reyonda sizi bekler. Bazı krem ve losyonların içinde retinol bulunuyor. Retinol, cilt hastalıklarını önlemek ve iyi görünmek isteyen pek çok kişinin ilgilendiği bir bileşen.

Son günlerde, retinol nedir sorusu oldukça merak konusu. Ergenlik döneminde başlayan cilt problemleri, sağlıksız beslenmeyle devam eden cilt atakları derken birçok kişi retinol kullanmanın peşinde. Cildiniz, size verilen en güzel armağan, ona iyi bakmak için retinol krem kullanımında hassas olmanız gerek.

Retinol Nedir?

Cildimiz ve vücudumuz için birçok vitamini almamız gerekir. Bu vitaminlerden biri de A vitaminidir. Retinol, A vitaminlerini içeren bir maddedir. Retinol adını genellikle yaşlanma karşıtı ürünlerde duymak mümkündür.
Retinol sayesinde birçok cilt probleminin önüne geçilebilir. Bu amaçla, retinol içeren ürünler düzenli ve kontrollü şekilde kullanılmalıdır. Retinoid kimyasal bileşiğine ait olan bu madde, kadın ve erkeklerin kendilerini daha iyi hissetmesi aynı zamanda daha genç görünmesi için ürünlerde yer alır. Organların vitamine ihtiyaç duyduğu gibi cildin de A vitaminine ihtiyacı vardır. Bu beklenti ise retinol sayesinde gerçekleşir.
Retinol gıdalarda yer alır. Besinler sayesinde vücudumuza faydalı hale gelir. Ancak bazı durumlarda cilde doğrudan retinol uygulamak gerekir. Çünkü retinol, cildin daha sağlıklı olmasında yardımcı maddelerden biridir. Kolajen desteği sağlayan A vitamini, retinol adıyla birçok kozmetik üründe karşımıza çıkar.

Retinol Ne İşe Yarar?

Yıllar geçtikçe pek çok kişi aynadaki görüntüsünden hoşlanmaz. Bu durumu önlemek için erkenden cilde müdahale edilmesi ve cilt bakımı yapılması gerekir. İşte tam da bu noktada retinol içeren yardımcı ürünler size yardım edecektir. Peki, retinol ne işe yarar? Şöyle bir listeyle soru işaretlerini giderelim:

  • Retinol ciltte oluşacak birçok hasarı önlemeye yardım eder.
  • Hücre yenilenmesini sağlar. Oluşan yara ve leke gibi durumlarda sürecin daha iyi ilerlemesini destekler.
  • İleri yaşlarda daha çok görülme riski olan kırışıklık durumunu önlemeye yardımcıdır.
  • Renk tonunu eşitleme konusunda da retinol akıllara gelir. Özellikle de güneş etkisinden dolayı oluşan dudak üzeri ve göz çevresi tonlamalarını eşitler.
  • Çevresel faktörlerin ve serbest radikallerin cildi yormasına engel olur.
  • Cildi çok yağlı olan kişilerin cildindeki yağ arındırır. Böylece mat ancak sağlıklı bir cilt elde edilir.
  • Aynaya baktığınızda kendinizi yorgun ve solgun hissediyorsanız; retinol bu hislerin ortadan kalkmasına yardım ederek daha iyi görünmenizi sağlar.
  • Düzenli şekilde retinol içeren bakım ürünleri ve vitaminler kullanarak cildinizi zararlı etkenlerden koruyabilirsiniz.

Retinol Cilde Faydaları Nelerdir?

Kozmetik alanında oldukça popüler bir konuma gelen retinol, cilt için eşsiz faydalara sahip. Cilde olan katkısını daha açıklayıcı şekilde ifade etmek için retinol ve etkilerinden söz etmek gerekir:

  • Sivilce günümüzün en büyük problemlerinden biri haline geldi. Sivilceleri iyileştirmek ve önlemek için retinol kullanılır.
  • Siyah nokta oluşumunu önleyen retinol sayesinde, birçok cilt tipi daha arınmış bir görünüme kavuşur.
  • Cilde ışıltı kazandırır. Bu sayede renk eşitlenmesi yaşanır.
  • Göz ve dudak çevresinde ince çizgilerin oluşmasını önler. Yaşlılık karşıtı bir madde olarak düşünebilirsiniz.
  • Yüzünüzde oluşan bir leke varsa retinol lekenin giderilmesine yardım eder.
  • Genç görünmeyi sağlayan retinol, cildin çeşitli nedenlerden dolayı yıpranmasına da müdahale etmektedir.

Nelerde Bulunur?

İçerisinde A vitamini bulunan besinler yoluyla vücudun retinol alması sağlanabiliyor. A vitamini ise doğada, retinol ve beta-karoten olmak üzere iki farklı türde bulunuyor. Retinol; doğrudan et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaların içerisinde yer alıyor. Bu nedenle bu gıdaların kontrollü tüketimi cilde büyük fayda sağlıyor.
Bu noktada, “Demek ki beta-karoten alımının retinole katkısı yok” diye düşünmemek gerekir. Beta-karoten, vücut içerisinde retinole dönüştürülüyor. Kısacası hayvansal gıdalar kadar beta-karoten içeren sebze ve meyvelerin tüketimi de oldukça önemli. Bunlar arasında ise havuç, mango, greyfurt, domates, kavun, kabak, biber, brokoli, papaya, lahana ve ıspanak öne çıkıyor.

Ciltte Retinol Nasıl Kullanılır?

Retinol, gıdalarda bulunmasının yanı sıra ilaç olarak da temin edilebiliyor. Ancak son derece agresif ve diğer maddelerle güçlü etkileşimi olan bu bileşenin, ciltte kullanım amacıyla sadece bakım ürünleri olarak tercih edilmesinde yarar var. Retinol içeren serum ve krem gibi ürünler, cilt tarafından emilme süreci sonrasında tepkimeye girerek retinoik asit formunu alıyor. Bu da üründen beklenen faydanın işlenmeye başlaması anlamına geliyor.
Her yaşlanma karşıtı ürün gibi retinollü ürünlerin de 30’lu yaşlardan sonra kullanımı öneriliyor. Tabii gün içerisinde kullanılacak zaman dilimi de önemli. Retinol içerikli ürünlerin, hücre yenilenmesinin aktif olduğu gece saatlerinde kullanılması daha etkili sonuç veriyor. Bu bileşik, güneşle etkileşime girdiğinden dolayı gündüz kullanıldığında lekelenmeye yol açabiliyor. Ayrıca retinolün, özellikle de AHA ve BHA gibi diğer asit içeriklerinin yer aldığı ürünlerle kullanılmaması gerekiyor.

Retinol Zararları Var Mıdır?

Retinolün cilde faydaları konusunda çok güçlü bir içerik olmasının yanında, bir asit olduğu da unutulmamalı. Cilde birebir zararları olmamakla birlikte bu bileşik, bazı ciltlerde hassasiyet ve ekstra kuruluğa yol açabiliyor. Hatta cildin soyulmasına da neden olabilen bu içeriğin, kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Tabii egzama veya gül hastalığı gibi durumlarda da retinol kullanımından uzak durulması öneriliyor.

Evet, retinol akne tedavisinde aktif olarak kullanılan içeriklerin başında gelir. Retinol sivilce yapar mı? Hayır, yapmaz fakat cildinde retinol sonrası sivilcelenme olursa mutlaka doktora danışmalısınız. En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka uzman doktor desteği alınız.

https://www.cildimveben.com/
https://www.nefisyemektarifleri

Yaşam Haberleri