Bazı insanların ayakları kelimenin tam anlamıyla soğuktur. Bazen bu durum geçici ve zararsızdır ancak diğer durumlarda daha ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir.
Soğuk ayakların birkaç farklı nedeni vardır. Bazen en basit sebep ısı eksikliğidir. Kot pantolon ve tişört giyiyorsanız ve ayaklarınız çıplaksa ilk önce ayaklarınızın üşümesi mantıklıdır. Ancak başka olası nedenler de var.
Dolaşım bozukluğu
Bu, ayak üşümesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Yetersiz dolaşım, yeterince sıcak kanın ayaklarınıza düzenli olarak ulaşmasını zorlaştırarak ayaklarınızı vücudunuzun geri kalanından daha serin tutar. Dolaşım sorunları, kalp vücuda yeterince hızlı bir şekilde kan pompalamakta zorlandığında, kalp sorunlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Zayıf dolaşım, uzun süreli hareketsiz yaşam tarzının bir sonucu olabilir. İşyerinde tüm gün masa başında oturursanız dolaşım sorunları yaşayabilirsiniz. Sigara da bunun nedenlerinden biri.
Anemi
Anemi, kırmızı kan hücresi eksikliğiniz olduğunda ortaya çıkar. Bu, özellikle şiddetli anemi vakalarında ayak üşümesinin bir başka yaygın nedenidir. Demir eksikliği anemisi çok sağlıklı insanlarda bile ortaya çıkabilir. Diyet değişikliği ve besin takviyeleri alarak nispeten kolay bir şekilde tedavi edilebilir.
Tip 1 ve Tip 2 Diyabet
Diyabet, sadece dokunulduğunda ayakların üşümesine değil aynı zamanda sinir hasarına bağlı olarak ayakların da üşümesine neden olabilir. Diğer semptomlar arasında bacaklarda uyuşukluk veya "sertlik" yer alır. Bacaklarda sinir hasarına ilişkin herhangi bir belirti yaşarsanız doktorunuza danışın ve yaralanma ve kesiklere karşı daha dikkatli olun.
Hipotiroidizm
Bu durum, tiroid bezinin az çalışması ve yeterli tiroid hormonu üretmemesi durumunda ortaya çıkar. Bu vücudun metabolizmasına müdahale eder. Metabolizma hem kalp atış hızını hem de vücut ısısını kontrol ettiğinden, az aktif olan tiroid, dolaşımın zayıflamasına ve ayakların soğumasına neden olabilir.
Ayak üşümesinin daha az görülen diğer nedenleri arasında şunlar yer alır:
* Periferik arter hastalığı, bu arterlerde plak biriktiğinde ortaya çıkar;
* Stresli durumların veya düşük sıcaklığın etkisi altında bacakların maviye döndüğü Raynaud sendromu;
* Damar sertliği;
* Diğer nedenlerden dolayı sinir hasarı.
Ne zaman doktora başvurmalı? Ayaklarınız üşüyorsa ve aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz bir uzmana başvurmanız önerilir:
* Ayak parmaklarında ve ellerde uzun süre iyileşmeyen yaralar;
* Sürekli yorgunluk;
* Vücut ağırlığındaki değişiklikler;
* Ateş;
* Eklem ağrıları
* Cilt değişiklikleri - döküntüler, şişlik.
Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve bir tavsiye veya profesyonel danışmanlığın yerine geçmez.