Soğan, Türk mutfağında baş tacı olan bir sebze. Soğanla ilgili herkesi ilgilendiren önemli bir uyarı var. Mynet.com'da soğanla ilgili yapılan araştırmaların detayları paylaşıldı. Yapılan bir araştırmada soğanla ilgili kimsenin dikkat etmediği bir tehlike ortaya çıkarıldı.
Araştırmalarda soğanı yanlış tüketmenin ilerleyen zamanlarda vücutta enfeksiyon riskinin oluşmasına hatta sebebi bilinemeyen gıda zehirlenmelerine neden olabileceği belirlendi.
Bakterileri mıknatıs gibi çeker
Verilen bilgilere göre, çiğ olarak doğranmış veya kesilmiş soğan kapaklı veya kilitli poşetlerin içinde, saklama kaplarında buzdolabında dahi saklansa, bakteri ile kokuları mıknatıs gibi çekerek kendi içine hapsediyor.
Bu nedenle soğanın kabuklarını soyduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor. İhtiyacımız olduğunda soğanı taze olarak doğrayıp kullanmak en doğru olandır.
Dilimlenmiş şekilde 1 gece dahi beklemiş soğan safra salgılarını, mide asitini arttırır ve gıda zehirlenmesine neden olarak geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yol açabilir.
Doğranmış soğan arttıysa…
Eğer doğradığımız soğan arttıysa onu kapalı bir poşetle dolabın dondurucu bölümünde muhafaza etmeliyiz. Veya evin bir bölümüne koyarak hava temizleyicisi - mikrop öldürücü olarak kullanabilir, ertesi gün de çöpe atabiliriz.
FİZLENMİŞ SOĞANA DİKKAT
Öte yandan halktv.com.tr'nin derlemesine göre; Filizlenmiş soğan tüketirken de dikkat etmek gerekiyor. Bazı soğanların içi geçebiliyor veya küflenebiliyor. Bu tür soğanları tüketmekte zararlı. Hem yemeğinize hem midenize zarar verebilir.