Lif hacimlidir, bu da bizi daha uzun süre tok hissettirir. Çözünür lif, sindirimi yavaşlatarak mide boşalmasının gecikmesine neden olabilir. Bu da gaz ve şişkinlik gibi semptomlara yol açabilir. Belirli sindirim semptomlarını ve koşullarını azaltmak için düşük lifli bir diyet önerilebilir. Düşük lifli gıdaların sindirimi genellikle kolaydır, bu nedenle aşağıdaki gıdaları seçmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Sindirimi kolay yiyecekler
Beyaz pirinç
Beyaz pirinç, kolay sindirilebilir bir gıda olarak bilinir. Yağ ve lif oranı düşüktür, bu da mideyi rahatlatır. Birçok sporcu, herhangi bir gastrointestinal problemle ilişkili olmadığı için beyaz pirinci kahverengi pirince tercih eder. Aslında beyaz pirinç, hızlı enerji için kolay bir karbonhidrat kaynağı olduğu için atletler için "güvenli nişasta" olarak kabul edilir.
Beyaz pirinci daha kolay sindirmek için tek başına veya diğer az yağlı yiyeceklerle birlikte yiyin. Bitkisel yağlar gibi yüksek yağ içeriğine sahip bazı yiyeceklerin sindirimi daha uzun sürer ve rahatsızlığa neden olabilir.
Muz
Olgun muzlar, birçok insan için sindirimi kolay harika bir meyvedir. Bazı meyveler lif bakımından yüksek olsa da, muzlar yalnızca orta miktarda lif içerir. Muzlar ayrıca hem kabızlık hem de ishalde iyileşmelerle ilişkilendirilmiştir, bu nedenle çeşitli sindirim sorunları olan kişiler, diyetlerine muz eklediklerinde rahatlayabilirler. Muzları pişirmek, sindirilmelerini daha da kolaylaştırır, çünkü yiyeceği pişirmek bazı besin maddelerini emilim için daha uygun hale getirebilir. Muzların yemek için yeterince olgun olduğundan emin olun, çünkü olgunlaşmamış olanları sindirmek daha zor olacaktır.
Tatlı patatesler
Her çeşit haşlanmış patates, sindirimi kolay gıdalara örnektir. Tatlı patatesler, çoğunlukla sindirimi hızlandıran ve düzenliliği destekleyen çözünmez liflerden oluştuğu için sindirim sistemi üzerinde özellikle hassastır. Patateslerin daha kolay sindirilebilmesi için kabuklarını soyup içlerini ezin. Patatesleri soymak lif içeriğini azaltır ve ezmek sindirimi kolaylaştırır.
Elma püresi
Elma püresi gibi yumuşak yiyecekler gastroparezi gibi belirli durumlar için önerilir. Elma püresi harika bir C vitamini kaynağıdır. Elmadan yapılmasına rağmen, elma püresi lif bakımından düşüktür. Konserve, pişmiş veya işlenmiş meyveler genellikle lif bakımından daha düşüktür ve bu nedenle sindirimi daha kolaydır. Olgun muzlar gibi, elma püresi de hem kabızlığı hem de ishali hafifletmeye yardımcı olabilir. Çeşitli mide rahatsızlıklarını yatıştırmak için favori bir besindir.
Beyaz ekmek
Beyaz pirinç gibi, sade beyaz ekmeğin sindirimi, buğday ekmeği gibi tam tahıllı ekmeklere göre daha kolaydır. Bunun nedeni, beyaz ekmeğin diğer unlu mamullere göre daha az lif içermesidir. Beyaz ekmek birçok evde kilerin temel gıda maddesi olduğundan, muhtemelen bu yiyeceği mutfağınızda zaten bulundurursunuz. Öğle veya akşam yemeklerinde sindirimi kolay bir sandviç için az yağlı taraflarla eşleştirin veya kahvaltıda sade tostu deneyin. Mideyi yormamasının yanı sıra, beyaz ekmek genellikle folat, B vitaminleri, D3 vitamini ve daha fazlasını içeren besinlerle takviye edilir.
Yoğurt
Birçok yeme modeli, sağlıklı bir kahvaltı veya atıştırmalık olarak yoğurda izin verir. Yoğurt, gastrointestinal sağlık, kilo yönetimi ve besin yoğunluğu ile ilişkilidir. Düşük lifli bir diyet uyguluyorsanız, lif içermediği için yoğurt mükemmel bir seçimdir. Bununla birlikte, yine de iyi bir protein, yağ, vitamin ve mineral kaynağıdır. Süt ürünlerine intoleransı veya alerjisi olan kişiler, sütle yapılan yoğurttan kaçınmalıdır. Beslenme bilgileri içeriğe göre değişiklik gösterse de yoğurda süt ürünü olmayan alternatifler uygun olabilir.
Karpuz
Bazı meyveler sindirim sıkıntısına neden olabilirken, diğerleri özellikle sindirimi kolay olarak bilinir. K karpuz harika örnektir. Karpuzu sindirmeyi kolaylaştıran şey, neredeyse tamamen sudan oluşması ve neredeyse lif içermemesidir. Karpuz ayrıca C vitamini, A vitamini, bakır, biotin ve daha fazlası gibi mükemmel bir besin kaynağıdır.
Yulaf ezmesi
Yulaf, yüksek proteinli bir tahıldır. Bazı yulaf türleri mükemmel bir lif kaynağıdır. Bununla birlikte, hazır yulaf, tüm yulaf çeşitleri arasında en az lif içerir ve bu da onların sindirimini kolaylaştırır. Hızlı ve basit bir kahvaltı için ilave tat veya şeker içermeyen sade yulafları seçin. Sindirim sistemini yormayan ancak besinlerle dolu yemekler için olgun bir muz ve elma püresi gibi diğer sindirimi kolay yiyeceklerle birleştirin.
Tavuk ve Hindi
Tavuk göğsü ve hindi gibi hayvansal proteinler doğal olarak lif içermez, bu nedenle sindirimi kolaydır. Sindirim sorunları olan kişiler, kırmızı et gibi daha yağlı seçenekler yerine tavuk ve hindi göğsü gibi yağsız hayvansal proteinleri tüketmelidir. Yağ oranı daha düşük olan protein kaynaklarının sindirimi daha kolaydır.
Sindirimi kolay yiyecekler lif bakımından daha düşük olma eğilimindedir ancak lifli yiyecekler dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır.
Sindirimi artırmaya yardımcı olabilecek diğer alışkanlıklar arasında daha fazla su içmek, düzenli egzersiz yapmak, yeterince uyumak ve stres düzeylerini azaltmak yer alır.