Yalnızlık canına tak etti, dişi vatoz erkek olmadan kendi kendine üremenin yolunu buldu!

ABD'de sekiz yıldır yalnız olan vatoz kendi kendine üredi. ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde akvaryumda tutulan bir vatozun, bulunduğu yerde erkek bir vatoz olmamasına rağmen 'bebek beklediği' ortaya çıktı.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, en az sekiz yıldır kendi türünden bir erkek olmadan akvaryumda tutulan vatoz 'partenojenez' olarak bilinen eşeysiz üreme yöntemiyle üredi.

Kaliforniya'da bir akvaryumda yaşayan vatoz, en az sekiz yıldır erkek bir vatozla temas halinde olmadan hamile kaldı. Bu mucizevi olay, 'partenojenez' olarak bilinen eşeysiz üreme yöntemiyle gerçekleşti.

Akvaryumun sahibi Brenda Ramer, vatozun 'bebek beklediğini' fark ettiğinde büyük bir şaşkınlık yaşadı. Ramer, "Doğanın bir yolunu bulduğunu" ve Charlotte'ın iki hafta içinde en fazla dört yavru sahibi olacağını söyledi.

Vatozlar konusunda uzman olan araştırmacı Kady Lyons, Charlotte vakasının yuvarlak vatoz türünde görülen ilk 'partenojenez' olabileceğini ve bu durumun oldukça nadir rastlandığını belirtti.

Partenojenez, bir yavrunun oluşabilmesi için bir erkeğin genetik katkısı olmadan döllenmemiş yumurtaların yeterli olduğu eşeysiz üreme yöntemidir. Bu durum memelilerde görülmezken, bazı böcek türlerinde, balıklarda, hem karada hem suda yaşayabilen hayvanlarda ve sürüngenlerde rastlanabilir.

Lyons, Charlotte'ın yaşadığı durumun "kendi kendini klonlaması" anlamına gelmediğini açıkladı. Dişinin yumurta hücresinin başka bir hücreyle birleşmesi ve ardından hücre bölünmesinin tetiklenmesiyle bir embriyonun oluştuğunu ifade etti.

Charlotte'ın bedeninde ilk olarak tümör olabileceği düşünülmüştü. Ancak yapılan ultrason çekimi sonucunda yavrulayacağı ortaya çıktı. Bu mucizevi olay, Sevgililer Günü'nde doğanın sunduğu en güzel hediyelerden biri oldu.

Yaşam Haberleri