Şekerden daha ölümcül olan karbonhidrat! Kolesterolü yükseltiyor, diyabete yol açıyor

Bir karbonhidrat türü diğerlerinden daha mı tehlikeli, hatta şekerin kendisinden daha mı tehlikeli olabilir?

Sağlık uzmanı, kan şekerinin düşmesine neden olabilen bir karbonhidrat türü hakkında sert bir uyarıda bulunarak, bu karbonhidrat türünün şekerden daha tehlikeli olduğunu iddia etti. Dr. Eric Berg, maltodekstrinin kan şekeri üzerindeki tehlikelerini araştırdı.

Enerji için glikoz yerine yağın yakıldığı metabolik bir durum olan ketozis, kilo kaybı, daha iyi kan şekeri kontrolü ve kalp hastalığı riskinin azalması gibi bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca açlığı bastırdığı, enerji seviyesini arttırdığı ve cilt sağlığını koruduğu da bilinmektedir.

Dr. Berg, kan şekerini stabil tutmak isteyenlerin maltodekstrinden kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

"Şekerden çok daha tehlikeli bir karbonhidrat var. İnsanlar şekerin en kötüsü olduğunu düşünme eğilimindeler, ancak şekerden daha da kötü olan başka şeyler de var" dedi.

ETKİSİNİN ŞİDDETİNİ GLİSEMİK İNDEKSE ATIFTA BULUNARAK AÇIKLADI

"Bu özel karbonhidrat kötüdür ve nedenini söyleyeceğim. Glisemik indekse bakalım, şeker nerede? Pekala, sofra şekeri yaklaşık 65'tir, o kadar yüksek değil. Glikoz nerede? 100. Bu karbonhidrat nerede? Glisemik indekste 116 ile 136 arasında. Başka bir deyişle, şeker olarak sınıflandırılmayan bir karbonhidrattır, ancak şeker gibi çok daha ölümcül bir şekilde davranır. Kan şekerinize neler yapabileceği açısından, onu önemli ölçüde artıracaktır. Ve bu karbonhidrata maltodekstrin denir," dedi.

MALTODEKSTRİN PEK ÇOK DİYET GIDASINDA BULUNUR

"Modifiye gıda nişastasında ve modifiye mısır nişastasında var. Birçok gıdada var. Şeker olmasına rağmen birçok 'şekersiz' ürüne koyuyorlar," diye ekledi.

Maltodekstrin, bir grup şeker molekülünün birbirine bağlanmasıyla oluşan özel bir karbonhidrat türü olan bir polisakkarittir. Maltodekstrin genel olarak mısır, buğday, pirinç, patates veya manyok gibi çeşitli şekerlerden elde edilen bir nişastadır.

Maltodekstrin şeker sınıfına girmese de, normal şekerin glisemik indeksini aşan yüksek glisemik indeksi nedeniyle kan şekerini önemli ölçüde artırabilir.

Maltodekstrin buğdaydan elde ediliyorsa, eser miktarda gluten içerebilir; bu da glutene karşı hassasiyeti olanlar için ek bir endişe kaynağıdır. Maltodekstrin, beyaz nişastalı bir toz olup çok yönlü bir gıda bileşenidir. Tadı, dokuyu ve raf ömrünü iyileştirir, dolgu maddesi, hacim artırıcı, stabilizatör ve koruyucu olarak kullanılır.

Maltodekstrin genellikle işlenmiş gıdalara eklenir, örneğin:

  • Unlu mamuller - pastalar, krakerler ve granola barlar gibi.
  • Tahıllar ve kahvaltılık içecekler.
  • Alkolsüz tatlı içecekler.
  • Şekerlemeler ve diğer tatlılar.
  • Süt ürünleri; hazır puding ve diğer hazır yemekler dahil.
  • Salata sosları, özellikle kremalı olanlar.
  • Çorbalar ve dondurulmuş yemekler.
  • Et yerine geçenler.
  • Sporcu içecekleri.
  • Makarna.

Maltodekstrin içeren gıdaların aşırı tüketimi, şeker oranı yüksek, lif oranı düşük ve işlenmiş gıdaların fazla olduğu bir beslenme düzenine yol açabilir.

Bu diyet yüksek kolesterol, kilo alımı ve tip 2 diyabet geliştirme riskini artırabilir. Maltodekstrin, sofra şekerinden daha yüksek glisemik indekse (Gİ) sahiptir, bu da maltodekstrin içeren gıdaların tüketilmesinin kan şekeri seviyelerinde hızlı bir artışa neden olabileceği anlamına gelir.

Yaşam Haberleri