Tencereyi Gereğinden Fazla Suyla Doldurmak
Suyun derecesi ne kadar sıcak olursa sebzelerin haşlanma süresi de o kadar kısalır. Ancak tencereyi ağzına kadar doldurup çok fazla malzemeyle doldurursanız yeniden kaynama sıcaklığına ulaşması zaman alır ve sebzelerin vitaminlerini kaybetmesine sebep olur. Bu yüzden sebzeleri gerekirse parça parça haşlayın.
Tencerenin Kapağını Kapatmayın
Ağzı kapalı olarak pişen sebzeler daha yüksek ısıya maruz kaldığı için besin değerini kaybediyor. Aynı zamanda parçalanıp dağılma ihtimalleri de daha fazla...
Suya Eklenen Şeker, Limon Veya Karbonat Sebzelerin Rengine Canlılık Katar
Haşlanan sebzelerin suyuna atacağınız bir miktar karbonat, şeker veya birkaç damla limon sebzelerin renklerinin canlı kalmasına yardımcı olacaktır.
Tencereyi Kaynama Noktasına Gelene Kadar Yavaşça Isıtın:
Sebzeleri yavaşça kaynama noktasına getirin, ardından ısıyı düşürün. Kaynar suya sebzeleri atmayın, bu şekilde vitamin ve mineral kaybı yaşanabilir.
Uzun Süre Haşlamak
Aslında 2-3 dakikada yumuşayacak brokoli, kabak, havuç, bezelye veya karnabahar gibi sebzeleri uzun uzun haşlamaya hiç gerek yok. Patates veya taze fasulye gibi sebzeler ise biraz daha uzun süre suda kalabilir.
Sebzelerin Rengini Kaybetmemesi İçin Üzerini Geçecek Kadar Su İlavesinde Bulunun
Sebzeler eğer suyun üzerine çıkarsa rengini hemen kaybeder. Bu yüzden suyun onların üzerinde kalmasına özen gösterin.
Şoklama Önemli!
Yeşil sebzeler haşlandıktan sonra bile rengini kaybedebilir. Bunu engellemenin yolu ise şoklama yönteminden geçiyor. Bu yüzden haşladığınız sebzeleri süzerek hemen soğuk su ve buz dolu bir kaba koyun. Ancak bu işlem 1-2 dakikadan fazla sürmemeli; yoksa sebzeleriniz çok su emecek, dokusunu ve tadını kaybedecektir.