Yumurtanın sarısı en yararlı kısım olarak kabul edilir; bu ürünün değerli olduğu besinlerin çoğunu içerir. Özellikle A, D ve E vitaminleri, demir, çinkonun yanı sıra bol miktarda protein ve yağ içerir.
En sağlıklı yumurta sarısı hangi renktir ?
Hangi renk normaldir?
Yumurta sarısının rengi açıkça kuşun beslenmesine, yani hangi yemeği yediğine bağlı. Örneğin parlak bir renk, yeme eklenebilecek büyük miktarda A vitamini ve doğal organik karotenoid pigmentini gösterir.
Normalde yumurta sarısının rengi sarı-turuncudan parlak turuncuya kadar değişebilir. Ancak renk tonu konusunda çok seçici olmamalısınız. Yumurta sarısının tadı ve faydaları rengine bağlı değildir - asıl mesele yumurtanın taze olmasıdır . Bu nedenle öncelikle son kullanma tarihine bakın.
Gri güvensiz mi?
Yumurta sarısı pişirme sırasında griye dönerse sorun yok. Haşlanmış yumurtadaki gri renk tonu, yumurtanın aşırı pişirildiğinin ve ısıl işlem sırasında demir oksidasyonunun meydana geldiğinin bir işaretidir. Bundan korkmamalısınız, bu sadece bir estetik meselesi - parlak bir yumurta sarısı salatada, çorbada veya omlette daha iştah açıcı görünecektir.
Çiğ yumurta sarısında koyu bir renk fark ederseniz, yumurtayı atın ve tereddüt bile etmeyin..
“Yumurtanın sarısı koyulaşırsa bu, yumurtanın bozulmaya başladığının ya da çoktan bozulduğunun işareti olabilir. Bakteri veya diğer mikroorganizmalar nedeniyle ayrışma süreci başlamıştır. Bu durumda gıda zehirlenmesini önlemek için yumurtanın atılması gerekiyor” diye tavsiyede bulunuyor Devlet Eğitim Üniversitesinden bir uzman.
Hangi yumurtanın sarısında daha fazla kolesterol var?
Yumurta yeme normu etrafındaki tartışmalar tam olarak kolesterol içeriği nedeniyle devam ediyor - yumurtaların her gün yenilip yenilemeyeceği ve özellikle kaç tane yenebileceği. Bu arada Irina Lyalina'nın dediği gibi, yaygın inanışın aksine, en fazla kolesterol yumurtanın sarısında değil beyazındadır - araştırmalar bunu göstermiştir. Tabii ki yumurta sarısında da mevcut. Doğru, rengi size bu konuda hiçbir şey söylemeyecek.
“ Yumurtanın kolesterol içeriği rengine değil , diğer faktörlere bağlıdır. Tavuğun cinsi, beslenmesi, yaşam koşulları ve genetiği gibi” diye açıklıyor uzman.
Tazeliği yumurta sarısına göre belirlemek mümkün mü?
Bir yumurtanın tazeliğini hem beyazına hem de sarısına göre belirleyebilirsiniz. Taze yumurta sarısı daha uzun ve yuvarlak bir görünüme sahip olurken, eski yumurta sarısı düz ve yumuşak görünebilir .
“Kızartılmış yumurtanın sarısı bozulmadan kalırsa, bu genellikle yumurtanın tazeliğini de gösterebilir. Ancak pişirme sırasında yumurta sarısının tahrip olması her zaman eski bir yumurtanın işareti değildir. Bu, örneğin, stres veya hava koşulları nedeniyle tavuğun diyetinde çok az protein varsa, yumurta sarısı kabuğu zayıfladığında meydana gelir. Veya kabuk kırıldığında hasar görmüştür" diye sonuçlandırdı uzmanımız.