Muhtemelen her birimiz, bir yumurtayı kırdığınızda üzerinde kırmızı ve kahverengi lekelerin göründüğünü fark etmişizdir. Bazı ev hanımları bu tür yumurtaları atıyor, bazıları ise sakince pişiriyor. Yumurtaların üzerindeki bu kırmızı noktaların gerçekte ne olduğunu, işlevlerinin ne olduğunu ve yenilip yenilemeyeceğini size anlatacağız.
Daha sık olarak, bu tür lekeler ev yapımı yumurtalarda görülebilir; mağazadan satın alınan yumurtalarda neredeyse hiçbir zaman bu tür lekeler olmaz. Ve bunların hepsi, fabrikalarda tüm yumurtaların satışa gönderilmeden önce kontrol edilmesi, taranması ve reddedilmesi nedeniyledir. Bu nedenle, katkı maddesi içermeyen saf bir ürün raflarda yerini alır. Elbette istisnalar da var - çoğu zaman bu kahverengi yumurtalarda olur, çünkü kabukları ortanın tamamen aydınlatılmasına izin vermez. Bu nedenle kırmızı noktalar fark edilmeden gider.
İstatistiklere göre tavuk yumurtalarının yüzde 15'inde kimse göremediği için kırmızı ve kahverengi lekeler bulunur. Ve buradaki nokta şu. Yumurta oluştuğunda kan damarlarını içeren bir yumurta sarısı kesesi oluşur. Yumurta sarısı olgunlaştığında bu keseden salınmaya başlar ve damarlardaki kanın bir kısmı yumurtanın kendisine girer.
Uzmanlar, tavuğun yaşlandıkça daha fazla kanlı lekeli yumurta yumurtlayacağını açıklıyor. Lekelerin görünümü tavukların genetik özelliklerinden de etkilenebilir.
Bu yumurtaları yemek güvenli mi? Burada herkesin kendi kararını vermesi gerekiyor çünkü kimse kesin bir cevap vermiyor. Yine de doktorlar kırmızı lekeli taze yumurta yememenizi tavsiye ediyor. Ancak haşlanır veya kızartılırsa oldukça güvenlidirler. Omlet veya bir tür unlu mamul pişirecekseniz bu kırmızı lekeleri gidererek ürüne kan girmemesini sağlayabilirsiniz.