Sarımsak ve Soğanları Böyle Saklayın: Aylar Geçse Bile Bozulmuyor

Soğan ve sarımsak, yemeklerimizi lezzetlendirmek için mutfağımızın değişmez iki besini arasında. Lezzetli oldukları kadar, kolay bozulmaları nedeniyle tat kaçıran bu yiyecekleri doğru saklamak, aylarca ilk günkü halinde kalmasına neden oluyor.

Yiyeceklerin doğru şekilde saklanması, ev bütçesi açısından hayati bir öneme sahip.

Türk mutfağında bulunan yemeklerin tamamına yakınında soğan ve sarımsak yer alırken, evin değişmez parçası olan bu iki besinin birçok kez bozularak çöpe atıldığına şahit olmuşsunuzdur.

Doğru şartlarda saklanmamaları halinde kolaylıkla bozuldukları gözlemlenen sarımsak ve soğanı aylarca ilk halindeki tazelikle korumanın yolu ise oldukça basit.


1. Tepsiye Serin

Güzel bir alışveriş sonrasında en iyi soğanları aldınız, sıra geldi şimdi onları güzel bir şekilde
saklamaya. Aldığınız soğanları öncelikle mümkünse güneş alan bir noktada geniş bir
tepsiye dizip 1-2 gün bekletin. Bu sayede soğanların filizlenmesine neden olacak
nemlenmeyi tamamen giderebilir, uzun süre güvenle saklayabilirsiniz.

2. Kuru ve Işık Almayan Bir Ortam Seçin

Aldığınız soğanları uzun süre filizlenmeden saklayabilmek istiyorsanız onlar için mutlaka
nemden ve güneşten uzak bir bölge belirleyin. Kuru ve karanlık bir ortamda saklayarak
soğanların ömrünü uzatır, filizlenmeden daima taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.

3. Hava Alan Kaplar Kullanın

Soğanların filizlenmemesi için bulundukları ortam kadar içinde oldukları kaplar da son
derece önemlidir. Alışverişten geldikten sonra soğanları naylon torbalardan almaz, öylece
muhafaza ederseniz kısa sürede filizlenmelerine neden olabilirsiniz. Bunun yerine soğanları
çuval, file, bez torba, kese kağıdı, sepet ya da delikli kutu gibi hava alan kaplarda
saklamaya özen göstererek filizlenmelerini önleyebilirsiniz.

4. Buzdolabında Saklamayın

Buzdolabındaki yiyecekler sürekli olarak nem ve asit yayarlar. Soğanlar buzdolabında
saklandığında bu durumdan olumsuz etkilenerek filizlenmeye başlar. Kısacası; birçok
yiyeceğin taze kalmasını sağlayan buzdolabı, soğanlar için iyi bir dost değildir.

5. İhtiyacınız Kadar Alın

Eve alınan tüm yiyeceklerin gereken saklama koşullarının tamamına uyarak tazeliklerini
korumak ve ömürlerini uzatmak çoğu zaman mümkündür; ancak hiçbir yöntem gerçekten
taze bir besinin keyfini yaşatamaz. O halde ne yapmalı? Tabii ki ihtiyacımız kadar yiyecek
almalı. Soğanların filizlenmesini önlemek için en etkili olacak yöntem, onlardan sadece
ihtiyacınız kadar almaktır. Bu sayede hem ziyanı önler hem de ağız tadıyla tüketebilirsiniz.

SARIMSAK NASIL BOZULMADAN SAKLANIR?

Sarımsaklarınızı henüz soymadıysanız ve bu şekilde muhafaza etmek istiyorsanız, birazdan bahsedeceğimiz adımları uygulayabilirsiniz. Hatta bazen dışarıdan aldığınız sarımsakların zaten örülmüş olduğunu da görmeniz mümkün.

Özellikle sapları uzun olan sarımsakları almayı tercih edin.

Her bir sarımsak dalını sap kısımlarından saç gibi birbirine örün.

Ördüğünüz sarımsakları bozulmaması ve filizlenmemesi için nemden ve sıcaktan uzak, karanlık bir yerde saklayın.


SOYULMUŞ SARIMSAKLARI BUZLUKTA SAKLAYIN


Daha sonra sarımsak soymakla uğraşmamak için bir seferde hepsini soyup o şekilde saklamak istiyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Sarımsakların hepsini soyun ve ardından güzelce yıkayın.

Temiz bir bez veya havlu kağıt yardımıyla dişleri kurulayın.

Tamamen kuruduklarında buzlukta kullanabileceğiniz hava almayan bir kap veya buzdolabı poşetine aktarın.

Bu şekilde derin dondurucu veya buzlukta uzun süre saklayabilir, yemek yaparken çıkarıp kullanabilirsiniz.


SARIMSAK DİŞLERİNİ ZEYTİNYAĞINA KOYUN


Sarımsakları soyup buzlukta saklamayı tercih etmiyorsanız, soyduktan sonra uygulayabileceğiniz farklı bir yöntem daha var.

Sarımsakları güzelce soyun ve yıkayın.

Hepsini bir kavanozun içine aktarın.

Kavanoza sarımsakların üzerini kapatacak kadar zeytinyağı koyun.

Kapağını sıkıca kapattıktan sonra buzdolabında saklayın.

Sarımsaklarınızı bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz. Hem de elde ettiğiniz sarımsaklı zeytinyağını salata ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

SOYULMUŞ SARIMSAKLARI RENDELEYİN

Yemek ve salatalarda rendelenmiş veya ezilmiş sarımsak kullanıyorsanız bu yöntem tam size göre!

Sarımsakların kabuklarını soyun, yıkayın ve kurulayın.

Ardından ister rendeleyin, ister küçük küçük doğrayın, isterseniz de havanda ezin.

Sarımsakları hava almayacak kapaklı bir kavanoza aktarın.

Üzerine bol zeytinyağı ve biraz da tuz ekleyin.

Güzelce karıştırıp kapağını kapatın ve buzdolabında muhafaza edin.

RENDELENMİŞ SARIMSAKLARI BUZLUKTA SAKLAYIN


Rendelenmiş sarımsak kullanıyorsanız ve çok daha uzun süre saklamak istiyorsanız buzlukta saklama yöntemi işinize yarayabilir.

Sarımsakları iyice ayıklayıp temizledikten sonra rendeleyin, ezin veya küçük bir şekilde doğrayın.

Çok fazla sarımsak varsa robottan geçirmek de iyi bir fikir olabilir.

Ardından buz kalıbına birer kaşık sarımsak koyun.

Üzerine biraz zeytinyağı veya biraz içme suyu ilave edin.Kalıbı buzluğa yerleştirin ve dilediğiniz zaman kullanın!

Yaşam Haberleri