Dünyadaki milyonlarca bitki çeşidi arasında, Afrika'ya özgü ve bazı özellikleriyle ünü tüm dünyaya yayılmış bir ağaç var: Marula.
Marula meyveleri, yüksek sıcaklarda fermente olarak %17'ye kadar alkol oranına ulaşabilir. Bu nedenle meyvelerini yiyen hayvanlar sarhoş olabilir.
Marula meyvesi, C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bir portakalın 8 katı kadar C vitamini içerir.
Marula ağacının meyveleri, kabukları, gövdesi ve iç kabuğu farklı amaçlar için kullanılır.
Meyvelerinden içecek ve reçel yapılır. Kabukları kahve yerine kullanılır. Gövdesi ahşap yapımında, iç kabuğu ise halat yapımında kullanılır. Kabuğu antibakteriyeldir ve dizanteri, ishal ve sıtmaya karşı kullanılır. İç kabuğu ise akrep ve yılan ısırıklarına karşı etkilidir. Meyvenin çekirdeklerinden elde edilen yağ ise cilt bakımında kullanılır.
Marula ağacı, Afrika'da "doğurganlığın sembolü ve evlilik ağacı" olarak kabul edilir. Yerli halk tarafından binlerce yıldır kullanılmaktadır.
Marula ağacının tarihi binlerce yıl öncesine uzanır. Arkeolojik kanıtlar, bu ağacın 10 bin yıl önce bir beslenme kaynağı olduğunu gösteriyor.
Marula ağacı, Güney Afrika'da koruma altındadır. Madagaskar, Sudan-Sahra arasındaki savan ve ormanlık kesimlerde de yetişir. Son zamanlarda kuraklığa dayanıklı olduğu için İsrail ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde de yetiştirilmeye başlanmıştır.
Marula meyvelerinin yüksek alkol oranına ulaşması, ilginç bir şekilde bazı hayvanları sarhoş edebiliyor. Fil, rakun gibi hayvanların bu meyveyi yedikten sonra sarhoş olduklarına dair haberler sıkça ortaya çıkıyor. Daha öncesine marula meyvesini yiyen fillerin sarhoş oldukları ve uyuyakaldıkları gündem olmuştu.