Sanata Baskı Artarak Devam Ediyor

Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu, son altı ay içerisinde Türkiye'de gerçekleşen sanatsal ifade özgürlüğü ihlallerini, ilgili kurumların özgürlük mücadelesinde attığı adımları ve elde edilen ilerlemeleri detaylı bir şekilde raporladı.

Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu, son 6 ayda Türkiye’de yaşanan sanatsal ifade özgürlüğü ihlallerini, konuyla ilgili kurumların özgürlük adına attığı adımları ve detaylı ibr şekilde raporlaştırdı. Raporda, Türkiye’de kültür sanat alanındaki tüm sektörlerde sansür, hukuksal engeller, etkinlik iptalleri/yasakları, hedef gösterme ve saldırılar, cinsiyetçilik ve toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırılık, vize engelleri, ekonomik/siyasi baskılar ve iş güvenliği ihlallerinin yanı sıra alandaki örgütlü hak mücadelelerine de yer verildi.

RAPORDA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ YER ALDI

Rapora göre 2024’ün ilk 6 ayında, sansür, hedef gösterme, cinsiyetçilik, ekonomik ve siyasi baskılar dahil toplam 126 sanatsal ifade özgürlüğü ihlalleri yer alırken, Bunların 22’si hedef gösterme/saldırı, 21’i sansür/otosansür ve yasak, 21’i etkinlik iptali, 21’i ekonomik/siyasi baskı, 21’i hukuksal engel, 13’ü toplumsal cinsiyete dayalı ihlal ve 2’si vize engeliydi. Geçtiğimiz yıl yayınlanan 2023’ün ilk 6 ayına yönelik raporda toplam 95 ihlal varken 2024’te bu sayı, 126’ya çıktı

Yaşam Haberleri