Sebze ve meyvelerin kabuklarını çöpe atarak kullanmanın ne kadar yanlış olduğu alternatif kullanımları ile kanıtlanmaya devam ediyor. Özellikle salatalık kabuklarını soymak ve çöpe atmak ise kesinlikle yapılmaması gereken davranışların başında geliyor. İşte bir daha salatalık kabuklarını çöpe atmamanızı sağlayacak alternatif kullanım alanları:
Cilt bakımı etkileri
Salatalıkların bilinen kullanımlarından biri cilt bakımdır. Cildinizi beslemeye salatalık hem gençleştirici hem de onarıcı bir etki sunar. Salatalık kabukları da bu etkiyi bizzat alabileceğiniz bir kaynak. Salatalıklarınızı keyifle yiyebilir, daha sonra ise salatalık kabuklarını rendeleyerek cildinize uygulayabilirsiniz.
Yemeklerde kullanılabilir
Salatalık kabukları yemeklere ek bir lezzet katar. Özellikle zeytinyağlı ve ekşi yemeklerde kullanılması tavsiye edilen salatalık kabuklarını çorba yaparken de kullanabilirsiniz. Dilediğiniz şekilde damak tadınıza göre salatalık kabuklarını emeklerde kullanabilirsiniz.
Temizliği kolaylaştırıyor
Salatalık kabuklarını yemekler ve bakım dışında temizlik alanında da kullanabilirsiniz. Salatalığın içerdiği sağlıklı bileşenler ciltte olduğu gibi yüzeylerde de temizleyici etki bırakır. Salatalık kabukları ile mutfak tezgahlarını zorlanmadan temizleyebilirsiniz. Bunun için kabukları lekeli alana sürmeniz ve ardından bez ile üzerinden geçmeniz yeterli olacaktır.
Salatalık çayı ile kilo verin
Salatalıktan çay yapma fikri çok da mantıklı gelmiyor olabilir ancak, içerisindeki yüksek antioksidan değerleri sayesinde salatalıktan yapılan çaylar ödem atmanıza, vücudunuzu yenilenmesine ve metabolizmanızın hızlanmasına katkı sağlıyor. 5 dakika boyunca suda kaynatacağınız salatalıklar il kolaylıkla kilo verebilirsiniz.
Kokuları çıkarır
Salatalık kendisi koku ya da leke bırakmayan bir sebzedir. Salatalığı kabuğu ise aynı zamanda kokuları toplamaya yardımcı olur. Salatalık kabuklarını keskin ve kötü kokuların geldiği alanlara bırakırsanız, salatalık kabuğu kokuyu içinde hapsedecektir. Özellikle buzdolabı kokularını gidermede etkilidir.