Bunun için kafa yorup da bu kadar bağlama biçimi olduğunu bize Boris Mocka öğretti oysa. Basit bir kravat bağlama eylemini yaratıcı bir uğraşa dönüştüren "Bin Beş Yüz Kravat Düğümü İcat Eden Adam" Mocka'nın dünyasına girmeniz gerek. Kravat bağlamanın sadece şık bir gereklilik değil, şaşırtıcı matematiksel karmaşıklıklara sahip bir sanat formu haline geldiği kravat düğümleri dünyasının inceliklerini de keşfetmiş olacaksınız böylece.
Boris Mocka'nın farklı yolculuğu, sanat öğrenciliğinden ot dağıtıcılığına, yeraltı kick boksuna katılmaktan şarküteri işletmeciliğine kadar çeşitli rolleri biçimlerde sürdü. Bununla birlikte, kırklı yaşlarına kadar, geleneksel dörtlü, Windsor veya Pratt stillerinden farklı olarak çok sayıda farklı düğümün üretken bir mucidi olarak ortaya çıkmadı sadece, aynı zamanda yarattıkları arasında, beklenmedik şekli ve karmaşık kıvrımları nedeniyle izleyenleri hayretler içinde bırakma kabiliyeti nedeniyle uygun bir şekilde adlandırılan Jawbreaker adlı bir kravat bağlama tekniği de var.
Mocka bir fizikçi ya da erkek giyim tasarımcısı değil, bir apartmanda kapıcı. Sartorial buluşa giden yolu, ipek kreasyonları kadar dolambaçlı. Dramatikbir yaşamı var. 1969'da Martinik'te doğdu ve Paris'te büyüdü. Babası o iki yaşındayken ölmüş ve annesi New York'a taşınmış. Boş zamanlarında resim yapan ve Mocka'ya çizim yapmaya başlaması için ilham veren bir adam tarafından evlat edinildi. Mocka on yaşına geldiğinde, insanlar ona sanatsal yeteneklerinin Tanrı'nın bir armağanı olduğunu söylüyordu. "Biz daha iyi biliyorduk, çünkü buna pratik yapmak deniyor," diyor.
Mocka on bir yaşındayken öz annesinin yanına, Fransız konsolosluğunda çalıştığı New York'a gitti ve sonunda Birleşmiş Milletler Uluslararası Okulu'na kaydoldu. Annesiyle ilişkisi sıkıntılıydı ve zaman zaman kaçıp sokaklarda uyuyordu. Sonunda, önde gelen bir sanat okulu olan Cooper Union'a girmesine yardımcı olan heykeltıraş Claes Oldenburg'un bir aile üyesiyle arkadaş oldu. Ancak Mocka okula giremeden Fransız ordusuna alındı ve Martinique'e gönderildi. Bir talim çavuşuna kafa attı ve Fransız Guyanası'ndaki bir ceza kolonisinde zaman geçirdi. Askerliğinin bitmesine sadece bir ay kala terhis olmak istedi; kendisine atanan psikiyatrist tek seçeneğin delilik olduğunu söyledi, o da öyle yaptı.
Mocka New York'a döndüğünde bir süre evsiz kaldığını ve intihara meyilli olduğunu söylüyor. "Arkadaşlarımın evleri arasında gidip geliyordum, ta ki daha fazla kalamayana kadar. Trenlerde, merdivenlerde uyudum" diye anlatıyor. Biraz para kazanmak ve aynı zamanda herkesi yenebileceğini kendine kanıtlamak için, orduda öğrendiği bir Fransız kickboks formunu kullanarak yeraltı, çıplak muşta boks maçlarında dövüştü. (Hiç kaybetmediğini söylüyor.) East Village'da dövüş dersleri verdi, marihuana dağıttı ve hamal olarak çalıştı. Son olarak, karısıyla tanıştığı 2nd Ave Deli'de on yıl geçirdi ve temizlikçilikten yöneticiliğe yükseldi, bu da kendi dairesini kiralamasını sağladı. İşte böyle bir adamdan beklenmeyecek bir keşfin sahibi oldu.
2015 yılında bir grup araştırmacı kravat düğümleri dünyasını araştırarak "Düşündüğümüzden Daha Fazla Kravat" başlıklı ilgi çekici bir makale yayınladı. Hesaplamalarına göre, şaşırtıcı bir şekilde 266.682 olası kravat düğümü vardı. Ancak, makalenin yazarlarından biri kravat düğümlerinin üstadı Mocka ile tanıştırıldığında, makalenin bu sanatın karmaşıklığını hafife aldığı ortaya çıktı.
Boris Mocka, belli bir noktada, dünya çapında herkesten daha fazla sayıda kravat düğümü hazırladığını ve bunun da kendisini esprili bir şekilde "kravat düğümü uzmanı" olarak adlandırmasına yol açtığını iddia ediyor. Kravat takmaya alışkın olan halk, yaygın olarak kullanılan dörtlü el düğümünü ve belki de Windsor ve yarım Windsor varyasyonlarını iyi biliyor olsa da, Mocka'nın uzmanlığı bu geleneksel stillerin çok ötesine uzanıyor.
Bir zamanlar 266.682 civarında olduğuna inanılan olası kravat düğümlerinin gerçek sayısı artık bir milyonun çok ötesine uzanıyor gibi görünüyor. Kravat bağlamak artık sıradan bir ritüel değil; keşfedilmemiş yaratıcı bir bölgenin keşfi haline geldi ve Mocka bu yeni kıyafet dilinin öncü dilbilimcisi oldu.