Sahurda ne yapsam diye düşünenler için birbirinden lezzetli pratik tarifler!

Gün içerisinde sizi tok tutacak hızlı ve kolay bir şekilde yapabileceğiniz pratik sahur yemeklerini sizler için derledik. İşte sahur sofralarınızın vazgeçilmezi olacak, birbirinden nefis ve pratik sahur tarifleri…
  • TAVADA BAZLAMA TARİFİ

    Malzemeler:

    1 su bardağı yoğurt

    6 su bardağı un

    1 su bardağı ılık su

    1 çay bardağı sıvı yağ

    1 paket instant maya

    1 tatlı kaşığı tuz

  • Yapılışı:

    Maya, sıvı yağ, ılık su ve yoğurt bir kasede karıştırılır. Ardından üzerine unun bir kısmı ilave edilir ve tuz da eklenerek yoğurulmaya başlanır.

    Ara ara un ilave edilerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamurun hazır olması durumunda üzeri kapatılarak 1 saat kadar bekletilerek mayalandırılır.

    Hamur mayalanınca 8 eşit beze hazırlanır ve yuvarlanarak unlanmış tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde açılır.

    Isınmış bir tavada kabarcık oluşmasına izin verilerek arkalı önlü 3’er dakika pişirilir. Sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun…

  • ÇILBIR TARİFİ

    Malzemeler:

    1 litre su

    2 adet yumurta

    2 yemek kaşığı elma sirkesi

    1 su bardağı süzme yoğurt

    1 diş sarımsak

    1 çay kaşığı tuz

    2 yemek kaşığı tereyağı

    1 tatlı kaşığı pul biber

    1 tatlı kaşığı nane

    1 çay kaşığı karabiber

  • Çılbır tarifinin püf noktası

    Yumurtaları eklediğiniz sırada su kaynar olmalı ancak çok fazla fokurdamamalı. Suda pişen yumurtalar oldukça hassas olduğundan su içinde şekil verirken sivri kenarlı ekipman kullanmayın.

  • Çılbır nasıl yapılır?

    Suyu derin bir tencerede kaynatın. Fokurdamaya başladığında altını kısın ve ardından sirkeyi ekleyin.

    Yumurtanın sarısını bozmadan bir kepçe veya bardağın içine kırın ve yavaşça sirkeli suyun için bırakın.

    Yumurtaların akı pişip renk alırken, diğer yumurtaları da aynı şekilde sırayla tencereye ekleyerek pişirmeye başlayın.

    Yumurta akları pişmiş, yumurta sarıları rafadan kıvamda olmalı, bunun için yaklaşık 3-4 dakika kadar pişirmelisiniz.

    Yumurtalar pişerken bir yandan yoğurda tuz ve ezilmiş sarımsakları ekleyin ve karıştırın.

    Servis tabaklarının altına sarımsaklı yoğurdu eşit bir şekilde dağıtın.

    Pişen yumurtaları bir kevgir yardımıyla sudan alın, kevgirde kalan suyunu iyice alarak yoğurdun üzerine yerleştirin.

    Tereyağını tavada eritin ve üzerine pul biber, nane ve karabiberi ekleyin.

    Hafifçe köpürmeye başlayınca ocaktan alarak yumurtaların üzerine dökün. Çılbırınız hazır, afiyet olsun!

  • Yapılışı:

    Derin dondurucudan çıkarılan milföy hamurları oda ısısında çözdürülür. Kare şeklide olan bir adet milföy hamuru tezgah üzerine koyulur ve üzerine 1 yemek kaşığı susam serpilir.

    Ardından üzerine 1 adet milföy hamuru kapatılır ve 1 yemek kaşığı toz parmesan peyniri serpiştirilir. Yine üzerine bir adet milföy hamuru kapatılır ve 1 yemek kaşığı toz parmesan peyniri serpilir.

    Tekrar bir adet milföy hamuru kapatılır ve bu sefer bir yemek kaşığı çörek otu serpiştirilerek her tarafına eşit olarak dağılması sağlanır.

    Kalan milföy hamurları ve iç malzemeler de aynı işlemlerle bir araya getirilerek üç katlı milföyler hazırlanır. Bir bıçak yardımıyla milföy katları uzun ve ince parçalar halinde uzunlamasına kesilir. Çubuk haline gelen üç katlı milföy hamurlarının iki ucundan tutulup, kendi etrafında kıvırılır.

    Böylece toz parmesan peyniri, susam ve çörek otu tüm katların arasında görünecek hale gelecektir. Yağlı kağıt ile kaplanmış bir fırın tepsisine milföy çubukları aralıklı olarak yerleştirilir. Üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürülür.

    Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. Kabaran milföy çubukları, sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun…

  • PATATES RÖŞTİ TARİFİ

    Malzemeler:

    3 adet patates (haşlanmış, rendelenmiş)

    1 adet kapya biber (doğranmış)

    2 yemek kaşığı zeytinyağı

    5 dal taze soğan (doğranmış)

    100 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)

    1 adet yeşilbiber (doğranmış)

    ½ çay kaşığı pul biber

    2 yemek kaşığı tereyağı

    1 çay kaşığı karabiber 1,5 çay kaşığı tuz

  • Yapılışı:

    Öncelikle patatesler, kaynar suda dış kısmı hafif bir şekilde yumuşayana kadar kaynatılır. Ardından soğuması için bekletilir ve soğuyunca rendelenir.

    Üzerine karabiber, tuz ve pul biber ilave edilir ve karıştırılır. Ayrı bir tavada zeytinyağında biber ve taze soğan sotelenir.

    Orta boy bir tavada tereyağı eritilir. Rendelenen patateslerin yarısı eritilen tereyağına koyulur ve bastırarak düzleştirilir. Üzerine biber ve taze soğan karışımı ile kaşar peyniri eklenir. Daha sonra geride kalan rendelenmiş patatesler de en üste koyularak düzleştirilir. Kısık ateşte alt kısmı kızarana kadar pişirilir.

    Düze bir tencere kapağı ile röşti ters çevrilir ve diğer tarafı da kızarana kadar pişirilir. Pişen röşti ocaktan alınır ve dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun…

  • PATATESLİ OMLET TARİFİ

    Malzemeler:

    1 adet patates (haşlanmış)

    ½ adet kuru soğan

    3 adet yumurta

    ½ çay kaşığı tuz

    4 yemek kaşığı su

    3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Patatesli omlet nasıl yapılır?

    Soğanı yarım ay şeklinde doğrayın. Tavaya zeytinyağını, soğanları ve tuzu koyup sotelemeye başlayın.

    Yumurtaları bir kasede su ile çırpın. Haşlanmış patatesi küpler halinde doğrayın.

    Soğanlar renk almaya başlayınca patatesleri ekleyin. Patatesler hafif ısınınca yumurtayı ekleyip sapatula ile malzemeleri her yere gelecek şekilde dağıtın.

    Tavanın kenarlarındaki yumurtalar beyazlamaya başlayınca tavayı 180 derecede ısıtılmış fırına koyun ve üzeri kuruyana kadar on dakika pişirin.

    Fırınınız yoksa tavaya bir kapak kapatın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin.

    Pişen omleti bir tabağa ters çevirip sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yaşam Haberleri