Sağlıklı bir diyette tatlı yiyecekler nasıl ve ne zaman yenir?

Bir tatlıyı (veya herhangi bir ilave şekeri) yemenin en sağlıklı yolu onu yememektir ebette ama ara sıra tatlı olmadan bir hayat, tam olarak yaşanmamış bir hayattır.Çalışmalar, fazla şekerin diyabet, obezite ve kalp hastalığının gelişimine katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Peki şeker yüklü gıdaları tükettiğinizde, sağlığınız üzerindeki etkiyi en aza indirmenin bir yolu var mı?

Yemek ve metabolizma söz konusu olduğunda düzen önemlidir...

Her şeyden önce, şekeri diyetinizden tamamen çıkarmak için hiçbir neden yok. Kayıtlı bir diyetisyen ve spor beslenme uzmanı olan Leslie Bonci, bunun yapılmasının oldukça zor bir şey olduğunu söylüyor. Çoğu insanın şekersiz bir diyete bağlı kalmasının pek olası olmadığını söylüyor. Herkesin bir dereceye kadar tatlı yiyeceklere karşı bir arzusu vardır ve bunun iyi bir nedeni vardır. Şeker bize gerekli enerjiyi sağlar. Yani, tamamen şekerden yoksun bir diyet yersek, "psikolojik olarak bu yıkıcı olabilir." Şeker alımınızı mümkün olduğunca sağlıklı tutmayı düşünmek çok daha verimli.

Şeker genellikle tek başına, soda ve şeker şeklinde veya çeşitli unlu mamullerde diğer karbonhidratlarla birlikte yediğimiz için kötü bir şöhrete sahiptir. Bu yiyecekler basit karbonhidratlarla dolu olduklarından vücudumuzun kan şekeri seviyelerini yükseltirler. Bu olduğunda, insülin ve incretin gibi glikoz düşürücü hormonların üretimini artırarak bu ani yükselmeleri hemen normal seviyelere getirmeye çalışırız. Bunları çok sık artırırsak, bu mekanizma olması gerektiği gibi çalışmayı durdurur ve bu da tip 2 diyabete yol açabilir.

Ancak bunu engellemeye çalışmanın yolları var. Bonci, insanların bir yemeğin odak noktası haline gelmesine izin vermemek için daha az şeker yiyerek veya diğer yiyeceklerle birlikte yiyerek başlayabileceğini söylüyor .Bonci, şeker yemek için belki de en iyi yiyecek türünün protein olduğunu söylüyor. Protein tüketimi, insülin seviyelerini stabilize eden başka bir hormon olan glukagon salınımını tetikler. Yani birlikte yenildiğinde, protein ve şeker bir şekilde birbirini düzenleyebilir. “Vücudumuz bu şekilde oldukça zeki” diyor.

Bunu gerçekleştirmenin ideal bir yolu sabah kahvenizdir (yani şekersiz içmediğiniz sürece). Kahve kendi başına oldukça acı olabilir, bu yüzden bunu dengelemek için bir miktar şeker eklemek yerine, sütle latte, cappuccino veya cafe au lait şeklinde karıştırmayı deneyin. Bonci, bu şekilde, ideal şeker ve protein karışımını (sütten) elde ettiğinizi ve bunun da daha dengeli hormon ve glikoz seviyeleri sağladığını söylüyor.

Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, bunu bir adım daha ileri götürmemiz gerektiğini gösteriyor: Şeker dahil tüm karbonhidratları en son yemek. Tip 2 diyabetli kişilerde yemek sonrası glikoz ve insülin seviyeleri üzerine yapılan araştırmalar, çeşitli yiyecek türlerini yeme sırasının önemli olduğunu göstermektedir. En yenisi , bu yılın Eylül ayında, hepsi tip 2 diyabetli olan katılımcılara aynı yemeği üç farklı günde, ancak farklı sırayla yedirdi. Bir gün önce karbonhidratları, 10 dakika sonra protein ve sebzeleri, sonra önce protein ve sebzeleri, 10 dakika sonra karbonhidratları ve son olarak her şeyi aynı anda birlikte yemişler.

Araştırmacılar yemeklerden hemen sonra ve sonraki üç saat boyunca her 30 dakikada bir kan şekeri, insülin ve glukagon seviyelerini ölçtüler. Karbonhidratların en son tüketildiği zamanki glikoz seviyelerindeki zirvelerin, ilk tüketildikleri zamana göre yaklaşık yüzde 50 daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Her şeyi bir kerede yemek bile, karbonhidratların en son geldiği zamana göre yüzde 40 daha yüksek bir artış sağladı.

Bu oldukça önemli bir fark. Aslında, araştırmaya göre, yemek siparişinin yemek sonrası glikoz ve hormon seviyeleri üzerindeki etkisi, glikozu düzenlemeye yönelik ilaçların etkisiyle karşılaştırılabilir. Diyabetli birçok kişiye tükettikleri karbonhidratları ve ilave şekeri sınırlamaları söylenir. Ancak bu araştırma, sadece sırayı değiştirmenin, alımlarını tamamen sınırlamak kadar iyi olabileceğini öne sürüyor.

Çalışma ,şeker hastaları üzerinde yapılırken ve amaçlanan amaç bu grup için en iyi uygulamayı bulmakken, Weill Cornell Tıp Merkezi'nde metabolik araştırma profesörü olan çalışmanın yazarı Louis Aronne, herkesin elde edilen bilgileri kullanabileceğini söylüyor. Genel olarak, “Bence salata, sebze ve proteinden sonra tatlı yemek en iyisi olur” diyor.
Bonci, bu yöntemin, mantıksal olarak konuşursak, tatlıyı veya genel olarak karbonhidratı daha az yemenize yardımcı olmak için de işe yarayabileceğini ekliyor. Diğer yiyecekleri, özellikle de lifli sebzeleri zaten yüklediyseniz, o zaman tatlı geldiğinde muhtemelen daha az acıkacaksınız.

Yaşam Haberleri