Kemik kırıklarında, eklem problemlerinde iyileşmeyi hızlandırıyor. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi problemine karşı etkili. Gelişme çağındaki çocukların kemiklerini güçlendirip daha sağlıklı bir iskelet sistemine sahip olmalarını sağlıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirip soğuk algınlığında iyileşmeyi hızlandırıyor. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Ayrıca içinde bulunan doğal kolajen yaşlanmayı yavaşlatan bir madde. Cilde elastikiyet vererek cildin daha genç görünmesine katkı sağlıyor. Selülit oluşumunu engelleyip selülitlerin azalmasına yardımcı oluyor.
Malzemeler:
- 1 kg kemikli et (sadece kemik de olabilir)
- 6-7 tane karabiber
- 1 baş soğan
- 4 litre su
- 2 kaşık sıvı yağ
- 1 adet havuç
- 2 defne yaprağı
- Kereviz veya maydanoz sapları
- Tuz
Yapılışı:
- Tencere ocağa alınır, biraz ısıtılır. Sıvı yağ tencereye alınır, üzerine yıkanıp süzülen etler eklenir. Sulandırmadan orta ateşte arkalı önlü kızartılır. Kuru soğan bütün olarak tencereye alınır, tane karabiber eklenir (dilerseniz aroma vermesi için 1-2 tane karanfil batırabilirsiniz) Üzerine kaynar su ve tuz eklenir. Kaynayınca üzerinin köpüğü alınır.
- Etler iyice yumuşayana kadar ağır ateşte pişirilir
- Et haşlama bekleyince yağı üzerinde donar ve suyu jöle kıvamı alır. Yağını kullanmak istemezseniz, sıcakken bardaklara doldurmayın. Buzdolabında bekletip yağı üzerinde donunca kaşık yardımıyla rahatça kaldırıp atabilirsiniz (etsiz kemik haşladıysanız yağ olmaz zaten )
- Etler kemikten ayrılıp, didiklenir. Kemik kırıntısı ve baharatlar süzgeçle süzülür. Et suyunu pet bardaklara doldurup buzlukta saklayabilirsiniz.
KISA BİLGİ:
Et suyu çıkarırken; çok az sirke ilave edilirse et suyu kalsiyum bakımından zengin olur.