Türkiye'de sadece Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde üretilip satılan bu yağın kilosu 5 bin TL'den başlıyor. Dünyanın en büyük markaları o yağ için yarışıyor. Hatta rivayetlere göre Mısır Kraliçesi Kleopatra tarafından bile kullanılmış.
Sığla Yağının 100 gramı 500 TL'den başlıyor
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılan ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü Beyobası İşletme Şefliği denetiminde üretimi başlayan sığla yağının 100 gramı 500 TL'den alıcı buluyor.
Kozmetik sanayisi sığla yağının en büyük müşterisi olurken, dünyaca ünlü parfümlerin önemli ham maddesi olarak tanımlanıyor.
Dünyada bir veya iki yerde üretiliyor
Sığla yağı üretim işini yapan işletmeci Cüneyt Taşdemir yağın kilosunun 5 bin liradan başladığını ifade ediyor. Dünyada bir ya da iki yerde üretimi yapıldığını dile getiren Taşdemir, "Gıda ve ilaç sanayine veriyoruz genelde. Fransa, Kanada ve Amerika daha çok ilgileniyor. Zaten yıllardır Fransa'ya gönderiyoruz. Faydası saymakla bitmeyecek bir yağ. Mideden, diş etinden, parfümeriden. Dünyanın en pahalı parfümlerinin içinde yer alıyor. Mide ve diş eti ilaçlarının içinde yer alıyor" dedi.
Sığla yağı nasıl üretiliyor?
Sığla yağı üretimini yapan işçilerden Oktay Aydemir, üretim sürecini şöyle anlatıyor:
"İlk aşamada ağacın kabuğunu alıyoruz. 15-20 gün sonra ağacın ikinci defa kabuğunu alıyoruz. Yani ikinci ayama dediğimiz ağacın kemiği ortaya çıkıyor. 15-20 gün sonra bu defa ağaç kendini onarmaya başlıyor. Onardıkça da yağ vermeye başlıyor. Biz bir daha alıyoruz. Bir daha alınca yağ akmaya başlıyor.
Bu aşamalar hemen olmuyor. Bir hafta veya 10 gün aralıkla oluyor. Kabukla birlikte aldığımız yağları Orman İşletmede sıkıyoruz. Yani kaynamış suyun içinde 10 dakika bekletip ondan sonra preste sıkıyoruz. Sıkılan yağ su ile beraber gidiyor ve yağ kazanlarda birikiyor. Kazanlarda yağın ağırlığı çok olduğu için yağ alta iniyor, su üstte kalıyor. Yağ ihalesini alan arkadaşlar yağı teslim alıyor."