Saçınız sağlığınızla ilgili çok şey söylüyor

Hormonal sebeplerden psikolojik faktörlere... Saçınızı döken çok sayıda neden var.

Saç dökülmesi saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Zayıflayan saçlar kendilerini yenilemek için dökülürler ve saç köklerinden sağlıklı saçlar meydana gelir. Ancak bunun belli bir oranı olması gerekir. Bilimsel olarak dökülen saç teli oranı, toplam saç teli oranının yüzde onluk dilimini geçtiği zaman bu sağlıksız bir dökülme yaşandığı anlamına gelir ve dermatoloğa başvurmakta fayda vardır.

Günlük temizlik ve rutin saç bakımları bir takım dökülmelerin önüne geçebilir. Saç köklerinin hava alması saç tellerinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle kafa derisi belirli aralıklarla yıkanmalı, saçlar yıkanırken yumuşak hareketlerle temizliği yapılmalı ve daima saçların temiz olmasına dikkat edilmelidir. Çoğu şampuanda bulunan, şampuanların köpürmesini sağlayan, çamaşır ve bulaşık deterjanlarının içeriğinde de bulunan maddeler saç derisi sağlığını bozar ve saç tellerine zarar verir. Bu nedenle saç sağlığı için ucuz şampuanlardan kaçınmalı, doğal içerikli sabunlar ve şampuanlar tercih edilmelidir.

Erkeklerde saç dökülmesi ergenlik sonrası ortaya çıkmaya başlar. Erkek genetiği saç dökülmesine daha müsait olduğu için ilerleyen yaşlarda kellik sorunu meydana gelir. Kadınlarda saç dökülmesi daha nadir olmakla birlikte bireysel gen farklılıklarından kaynaklanır. Stresli yaşam, tiroit hormonunun dengesizliği, doğum kontrol hapı kullanımları, doğum süreci, emzirme süreci, menopoz dönemi kadınlarda saç dökülmelerini tetikler. Saç bakımı adı altında yapılan perma, fön vb. diğer işlemler saç derisinin aşırı ısıya maruz kalmasına ve uzun vadede saç dökülmesine yol açar.

Saçınızı anında uzatacak sihirli bir çözüm olmasa da, kullanabileceğiniz ev ilaçları var. Gerçek şu ki, birkaç numara ve ile saç köklerinin çalışmasını ve yeni saçların çıkmasını sağlayabilirsiniz. Saçınıza nasıl baktığınız önemli bir fark yaratabilir.

Saç dökülmesine ne sebep olur?

Saç dökülmesini nasıl durduracağımıza bakmadan önce saç dökülmesine neden olan şeylerden bahsedelim. Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetiklerken B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açar. Bu sorunun olmasını önleyebilmeniz için, temel bir anlayışa sahip olmanız gerekir. Saç dökülmesi sebepleri için birden fazla etken öne sürülebilir. Zira saç dökülmesi, bir diğer adıyla alopesi, birçok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Erkeklerde saç dökülmesi daha sık rastlanan bir durumdur fakat kadınlarda da saç dökülmesi görülebilmektedir. Erkeklerde yaşanan saç dökülmesi, genellikle ergenliğin sonrasındaki evrede yani 20'li yaşlardan itibaren görülmeye başlar. Bu durum kimi zaman geçici olabilirken kimi zaman da sürekli ilerleyerek kalıcı saç dökülmesine yani kelliğe sebebiyet verebilir. Saç dökülmesi nedenleri ise genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Saç Derisi Problemleri

Sedef hastalığı, egzama, saç derisinin sivilcelenmesi, saç derisinin aşırı yağlanması, saç mantarları ve saçkıran gibi deri ile ilişkili hastalıklar saç dökülmesine sebebiyet verebilir. Bu hastalıklardan dolayı saç dökülmesi yaşayan kişilerde genellikle altta yatan hastalık tedavi edildikten sonra saç dökülmesi durur ve kalıcı saç dökülmesi görülmez. Ancak tedavinin ihmal edilmesi olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir.

İlaç

Saç dökülmesi yaşıyorsanız, düşünmeniz gereken ilk şeylerden biri, aldığınız herhangi bir ilaçtır. Belirli ilaçlar veya takviyeler kullanıyorsanız, yan etkilerden birinin saç incelmesi veya saç dökülmesi olduğunu görebilirsiniz.

Stres

Çok fazla stres altında mısınız? Endişeli veya fazla çalışmış hissediyorsanız, bunun saçınızın sağlığını etkilediğini görebilirsiniz. Araştırmalar, kronik stresin saç dökülmesine neden olabileceğini düşündürmektedir.

Saç bakımı

Saçlarınıza nasıl şekil veriuorsunuz, şekillendirirken çok fazla ürün ve ısı kullanıyor musunuz? Saçınızı sürekli olarak ısıya maruz bırakıyorsanız saçınızı incittiğini fark edebilirsiniz. Ayrıca ısıya dayalı işlemler uzun vadede saç dökülmesine neden olabilir . Bunu göz önünde bulundurarak, saç dökülmesini azaltmak istiyorsanız ısıtılmış ürünleri düzenli olarak kullanmayı bırakmalısınız.

Genetik Yatkınlıklar

Saç dökülmesi çeşitli gen etkileşimleri sebebiyle meydana gelebilir. Özellikle erkeklerde bazı hormonlara duyarlı olan genler sebebiyle saç dökülmesi görülür. Bu tür genetik sebeplerden kaynaklanan saç dökülmeleri kalıcı bir hale gelmeye daha yatkındır ve kendi haline bırakıldığında yavaş yavaş kalıcı saç kaybına sebep olur. Genellikle kişinin yaşı ilerledikçe saç dökülmesi yaşanan bölge de genişler ve kişide kellik başlar.

Kadınlarda da genetik faktörlere bağlı olarak saç dökülmesi görülür. Kişinin yakın bağı olan akrabalarının kellik sorunu yaşaması bu riski arttıran bir faktördür. Genetik yatkınlığa eşlik edebilecek stres, yetersiz beslenme ve hormonal bozukluklar da saç dökülmesinin ortaya çıkma ihtimalini arttırmaktadır.

Yetersiz ve Dengesiz Beslenmek

Yetersiz beslenmek her ne kadar göz ardı edilse de saç dökülmesinin önemli bir sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürekli fast food, abur cubur ve karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tüketmek ve protein yağ karbonhidrat dengesini sağlamamak, kişinin vücut sağlığına ek olarak saç sağlığını da olumsuz etkiler. Kişinin saç kökleri yeterli vitaminleri alamadığında yıpranır, cansız bir görünüme sahip olur ve dökülmeye başlar.

Vitamin ve Mineral Eksikliği

Kimi kişiler ise düzenli ve dengeli şekilde beslenmelerine rağmen vücutlarında bazı mineralleri ve vitaminleri yeterli miktarda bulundurmazlar. Bu durumda kişinin saç kökleri zayıflar ve yeterli şekilde beslenemez. Sonuç olarak saç dökülmesi görülür. Saç için en büyük öneme sahip olan vitamin ve mineraller B12, Biotin, çinko, folik asit, demir ve D vitamini olarak sıralanabilir. Eğer kişinin kan testinde bu vitamin ve mineraller düşük çıktıysa kişi önce beslenme tarzında değişikliklere gitmeli, eğer bu yöntem işe yaramıyorsa doktor tarafından reçete edilecek vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak kullanmaya başlamalıdır. Zira bu sayede, saç dökülmesi problemini de ortadan kaldırmak mümkün hale gelir.

Hormon Sorunları ve Çeşitli İç Hastalıklar

Hormonların işleyişi saçların yapısını büyük oranda etkiler. Uzman bir doktora danışılıp gerekli hormon takviyesi yapıldıktan sonra kişideki saç dökülmesi genellikle ortadan kaybolur. Bunun yanında, romatizma, tiroit, şeker hastalığı ve böbrek bezi hastalıkları da saç dökülmesini tetikleyebilir. Saç dökülmesinin durdurulabilmesi için altta yatan sebebin tespit edilip tedavi edilmesi gerekmektedir.

Psikolojik Sebepler

Saç dökülmesi fiziksel bir durum olmasına karşın, stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik faktörler tarafından tetiklenebilen bir durumdur. Hatta kimi zaman egzama gibi saç derisinde ortaya çıkabilecek hastalıklar da aşırı stres yüzünden ortaya çıkmaktadır. Bu durumdaki kişilerin mümkün olduğunca hayatlarındaki stresi azaltması gerekir. Kişinin kendi çabalarının yetersiz geldiği durumlarda ise uzman bir doktordan yardım alınmalıdır.

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi

Kadınlarda doğum sonrasındaki 3 - 6 aylık süreçte saç dökülmesi görülebilir. Bu saç dökülmesi kimi zaman aşırı miktarda bile olabilir. Ancak çoğunlukla doğal bir durumdur. Zira hamilelik sürecinde vücuttaki östrojen ve progesteron hormonlarının seviyesi büyük miktarda artar. Doğum yapıldıktan sonra ise bu hormonların seviyesi birdenbire düşer. Bu hormonal dengesizlik sonucunda kişide saç dökülmesi yaşanması oldukça muhtemeldir. Kişide yaşanan saç dökülmesi 4 - 5 aydan daha fazla devam ettiği durumlarda kişi doktor desteğine başvurabilir. Ancak çoğu kişide bu süre zarfında hormon seviyeleri düzelmiş olacağından saç dökülmesi sorunu kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Yaşam Haberleri