Puf puf kabaran poğaçalar için bu yöntemi mutlaka denemelisiniz. Tepsileri dolduran poğaçalar yapmak sandığınızdan kolay!

Poğaça hamurunun kabarmama, kaldıkça sertleşme problemi vardır. Ne yaparsanız ne katarsanız katın yumuşak olmayan poğaçaların yerine yeni bir tarif denemelisiniz. Kabardıkça tepsileri dolduran, yumuşacık hamuruyla kolay kolay bayatlamayan poğaça yapmak tahmin ettiğinizden daha kolay!

Büyük küçük herkesin çok severek yediği poğaçayı pişirirken bazı püf noktalarını bilmelisiniz. Dağılmayacak, kolay kolay bayatlamayacak ve puf puf kabaracak poğaçaları siz de beş çaylarında ve arkadaş ortamlarında el lezzetinizi gösterebilirsiniz. Genelde çayın yanında veya kahvaltıda ikram edilen poğaçalar, bir çırpıda hazırlanıp kısa sürede mis gibi kabaracak.

Puf puf kabaran poğaça tarifi için mutlaka dikkat etmeniz gerekenler var:

  • Bunun için malzemeleriniz özellikle ununuz kaliteli olmalı.
  • Tarifte verilen oranlara mutlaka uymalısınız.
  • Poğaça yaparken mayayı sıcak olmayan yani el yakmayacak sıcaklıktaki su ve 1 yemek kaşığı şekerle karıştırıp 10 dakika aktifleşmesini beklemelisiniz.
  • Yaş maya kullanacaksanız son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz. Buzluktan çıkarılan yaş maya kesinlikle kullanılmamalı.
  • Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz.
  • Unu eleyerek kullanmalısınız.
  • Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar. Bu nedenle yoğurduğunuz hamuru en az yarım saat bekletmelisiniz.
  • Vaktiniz yoksa mayalama işlemi için fırını 50 dereceye ayarlayın ve hamuru bu sıcaklıkta 15 dakika bekletin.
  • Tepsi mayası çok önemli: Şekil verilen poğaça hamurunu fırına göndermeden önce, tepside 15 dakika kadar bekletilmesi önerilmektedir.
  • Hazırlanan hamurun içi ve dışı tam olarak pişsin istiyorsanız, 180 derecenin altında pişirmemelisiniz. Bazı poğaça tariflerinde 200 derecede alt üst pişirmeniz önerilmektedir.

Tepsileri Dolduran Puf Puf Poğaça Tarifi

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 adet yumurta (akı içine sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı

Yapımı

  1. lık sütü yoğurma kabına alın üzerine kuru maya ve şekeri ekleyip karıştırın 5 dakika bekletin. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın.
  2. Unu eleyerek azar azar ilave edip yumuşak ele yapışmayan hamur elde edin. Hamurun üzerini örtüp 1 saat mayalandırın.
  3. Mayalanan hamuru biraz daha yoğurup tezgaha alın ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  4. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çatalla şekil verip, 180 derece fırında 30 dakika kızarana kadar pişirin.
  5. Fırından çıkarıp üzerine temiz bir örtü örtüp, 10 dakika dinlenmeye bırakın.

Yaşam Haberleri