COVİD-19'un yeni bir versiyonu geliyor. Hastalık daha hızlı ortaya çıkıyor
Pirola virüsü saldırıları
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayınlanan verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde şu anda yaklaşık yüzde 39-50 Dolaşan tüm SARS-CoV-2 varyantları arasında JN.1 adı verilen bir varyant var. Pirol adı verilen atası BA.2.86 varyantına benzer, ancak spike proteininde ek bir mutasyona (L455S) sahiptir. JN.1 ilk olarak Eylül 2023'te Amerika Birleşik Devletleri'nde tespit edildi.
Bir hatırlatma olarak: SARS-CoV-2, COVID-19'a neden olan virüstür. Coronavirüs hızla mutasyona uğruyor, dolayısıyla biraz farklı bir yapıya sahip (özellikle enfeksiyon sürecinde önemli bir rol oynayan spike proteininde) ve insanlara bulaşma olasılığı daha yüksek olan yeni varyantlar ortaya çıkıyor.
JN.1'in devam eden gelişimi, bu varyantın dolaşımdaki diğer varyantlara göre ya daha bulaşıcı olduğunu ya da bağışıklık sistemimiz tarafından üretilen antikorlardan kaçma konusunda daha iyi olduğunu ortaya koyuyor. JN.1'in enfeksiyonlarda ve hastaneye yatışlarda artışa neden olup olmayacağını ve ne ölçüde artıracağını bilmek için henüz çok erken.
Şu anda JN.1'in yayılması halk sağlığı riskini artırıyor gibi görünmüyor çünkü aşılar, testler ve ilaçlar işe yaramaya devam ediyor ."JN.1'in yayılması diğerlerine göre daha fazla ek halk sağlığı riski oluşturmuyor gibi görünüyor, son varyantlar"). Kurum aynı zamanda, Kovid-19'un özellikle yaşlılar, bebekler, bağışıklık sistemi zayıflamış veya kronik hastalıkları olan kişiler gibi her zaman yüksek ciddi hastalık riskine maruz kalan kişiler için ciddi bir sağlık tehdidi olmaya devam ettiğini vurguluyor.
Soğuk algınlığı mı, yoksa COVID-19 mu?
COVİD 2023'ün belirtileri nasıl anlaşılır? Günümüzde bunu soğuk algınlığıyla karıştırmak kolaydır.
COVİD-19'un belirtileri:
Pirol veya onun varyantı JN.1 ile enfeksiyonun semptomları, Omicron'un önceki versiyonlarının neden olduğu semptomlara benzer. Ancak Kovid-19'un her zaman geniş bir semptom yelpazesiyle karakterize edildiğini unutmayalım. Şu anda grip, soğuk algınlığı veya RSV enfeksiyonuna benzer olduğu fark ediliyor, bu da semptomların o kadar benzer olduğu anlamına geliyor ki, test olmadan hangi patojenin bize saldırdığını belirlemenin zor olduğu anlamına geliyor.
COVID-19'un tipik semptomları virüse maruz kaldıktan 2-3 gün sonra ortaya çıkabilir ve şunları içerebilir:
ateş veya titreme
boğaz ağrısı
kas ağrıları
baş ağrısı
nefes darlığı
şiddetli yorgunluk
burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
tat alma duyusu ve/veya koku duyusu kaybı
bulantı kusma
ishal
Semptomların türleri ve ciddiyeti genellikle enfeksiyona neden olan varyanttan ziyade kişinin bağışıklığına ve genel sağlığına bağlıdır.
- CDC'nin 8 Aralık'ta JN.1 türünü tartışan bir raporunu yazıyor.
Ancak uzmanlar, tüm yeni koronavirüs varyantlarının daha kısa bir kuluçka süresine veya kuluçka süresine (virüsle temas eden kişilerin hastalanması için geçen süre) sahip göründüğünü belirtiyor. Bu süre ortalama 2-3 güne düştü. Ayrıca Delta varyantından bu yana hastaların tat veya koku alma duyusunun kaybından veya zayıflamasından daha az, yorgunluk ve uyku sorunlarından daha sık şikayet ettikleri fark edildi.