Türk mutfağının en lezzetli ve en kolay yemeklerinden biri olan pirinç pilavını pişirirken bilmeniz gereken bazı aşçılık sırları var.
* Mutlaka içme suyu kullanın.
* Evde kendi haşladığınız tavuğun suyunu kullanın. 1 kepçe bile bu sudan ekleseniz yetiyor. Pilavınız çok daha lezzetli ve tane tane oluyor.
Marketlerde satılan hazır ürünler yerine en doğru tercih evde kendinizin yapması olacaktır.
TAVUK NASIL HAŞLANIR?
Yemek.com'da paylaşılan bir içerikte; Tavuğun nasıl haşlanması gerektiği ayrıntılarıyla paylaşıldı. İşte bilmeniz gereken her şey!
Evde tavuk en kolay ve en lezzetli şekilde nasıl haşlanır merak ediyorsanız bu noktalara dikkat etmenizde fayda var.
- Öncelikle kullanacağınız tavuğun üzerinde kan kalıntısı, toz, kir gibi maddeler kalmadığından emin olmalı, bol suyla tavuğun üzerindeki kalıntıların tamamen gittiğinden oluncaya dek yıkamalısınız.
- Tavuğu bir bütün halinde mi yoksa but ya da göğüs gibi kısım kısım mı haşlamak isteyeceğinize karar vermeli, eğer bütün olarak haşlayacaksanız tavuğun rahatlıkla girebileceği bir tencere ya da düdüklü tencere ayarlamalısınız.
- İçine suyunu da ilave ettikten sonra tencereden taşmayacağından emin olduğunuz büyüklükte bir tencere ayarladıktan sonra tavuğu içine yerleştirmeli ve üzerini geçecek kadar suyu da eklemelisiniz. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.)
- Bu aşamada hem tavuğunuzun hem de elde edeceğiniz tavuk suyunun lezzetli olması adına tencerenin içine soğan, sarımsak, havuç dilimleri, defne yaprağı gibi çeşitli malzemeler ve baharatlar ilave edebilirsiniz. Bu, tamamen damak tadınıza kalmış.
- Tüm malzemeleri tamamladıktan sonra tencerenizin kapağını kapatıp ocağa almanız ve orta-kısık ateşte tavukları haşlanmaya bırakmanız yeterli olacaktır. Eğer içine soğan, havuç gibi ilave sebzeler koyduysanız haşlama işlemini kısık ateşte kontrollü bir şekilde yaparak sebzelerin çok yumuşayıp lapalaşmasına engel olacak şekilde de pişirme işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Tavuk haşlama kaç dakika sürer sorusuna gelirsek, bu soru kullanacağınız tavuk etinin cinsinden tutun da ocak ısısına, hatta tencere türüne göre değişiklik gösterecektir ama bir bütün tavuğun ortalama 40-50 dakikada rahatlıkla haşlanabileceğini söyleyebiliriz. Ancak piyasada köy tavuğu olarak da bilinen gezen tavuklar için bu süre 1 saati bile aşabilir, aklınızda bulunsun.
- Haşlama işleminin ardından dilerseniz hem suyunu hem de haşlanmış tavuk etlerinizi bir ana yemek olarak rahatlıkla servis edebileceğiniz gibi dilerseniz haşlanmış tavuk etlerini ve suyunu ayrı ayrı değerlendirebilirsiniz.
- Tavuk suyunu önce oda sıcaklığında soğuttuktan sonra hava almayacak cam kavanozlara kaldırarak buzdolabında ya da ayrı ayrı kullanılmak üzere porsiyonladıktan sonra derin dondurucuda saklayabilir, daha sonra yapacağınız tavuk suyuna çorbalarda ve pilavlarda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.