Pırasanın Az Bilinen Faydaları

Halk arasında sahip olduğu kötü şöhret ile çoğu zaman en lezzetsiz yemeklerin başında sayılan pırasa, uzmanlara göre adeta bir vitamin bombası. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeğinin yararları saymakla bitmiyor.

Türkiye'de 'en lezzetsiz yemekler' arasında gösterilen ve çoğu zaman çocukların burun kıvırdığı lezzetler arasında yer alarak kötü bir şöhrete sahip olan pırasa, içerisinde bulundurduğu zengin vitaminler nedeniyle doktorların bir numaralı tavsiyesi. Pırasa hakkında paylaşılan faydalı bilgilerin bu kadar fazla olması, öğrenenlerin pırasayı reddederken bir kez daha düşünmesine neden oluyor.

Soğangiller ailesinin üyelerinden pırasa, zengin besin değerlerinin yanı sıra ekonomik olarak da bütçe dostu fiyatlarla satın alınabiliyor. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen yiyeceğin zengin besin değerleri arasında flavonoidler yer almakta.

İçerdiği kamferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yüksek miktarda içerdiği folat da kalp sağlığını korumaya destek oluyor. İçerdiği antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir. İçerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmekte

DONDURUCUDA 3 AY BOYUNCA SAKLANABİLİR

Pırasa, muhafaza edilmesi açısından da uzun süreler boyunca buzlukta bekletilebiliyor. dolapta yıkanmadan yaklaşık bir hafta barınabilen pırasa, buzluk şartlarında ise 3 aya kadar saklanabiliyor. Vitamin deposu yiyeceğin pişirildikten sonra ise 48 saat içerisinde tüketilmesi şart.

1 porsiyon pırasa; kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olduğu bilinen K vitamini ihtiyacının yaklaşık %30’unu, manganez ihtiyacının %13’ünü, C vitamini ihtiyacının %6’sını karşılıyor.

İçerdiği oksalatlar sebebi ile çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir. Gaz yapan bir sebze olduğu için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir.

PIRASA ÇOK YÖNLÜ OLARAK KULLANILABİLİYOR

Salatalara soğan yerine doğranabilir.

Omlet ve melemene ilave edilebilir.

Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek çorba hazırlanabilir.

Keskin tadını kırmak için az et suyu ilave edilerek pişirilebilir.

Yaşam Haberleri