Patates mutfağımızda en çok tükettiğimiz sebzeler arasında yer alıyor. Doyurucu ve besin değeri yüksek olan patates hemen hemen bir çok yemekte kullanılıyor. Çokça satın aldığımız patatesler bazen çürüyebiliyor veya filizlenebiliyor.
Patatesleri uzun süre saklamanın bazı yöntemleri bulunuyor.
Patatesi saklamanın en iyi yöntemleri
*Oda sıcaklığında ve nemli ortamda filizlenen, ışığa maruz kaldığında glikoalkaloid toksinlerinin oluşması hızlanan patatesi tezgahta ve açık alanda saklamamak gerekir.
*Soğuk, karanlık, kuru bir yerde tutulmalıdır. Patatesi saklamanın en iyi yolu sandık, kutu, açık kavanoz veya delikli poşettir.
*Bu yöntemlerle patatesin hava alması sağlanır. Hava geçirmeyecek şekilde saklanması doğru değildir.
*Taze haldeyken patates buzdolabında ya da buzlukta saklanırsa kahverengileşir, yumuşar ve içindeki şeker miktarı artar.
*Soğukta tutulan patatesin içindeki akrilamid seviyesi yükselir, bu madde yüksek ısıda pişirilen yağlı
yiyeceklerde (patates kızartması ve cips gibi) bulunur ve kanserojen kabul edilir.
*Patatesi diğer sebze ve meyvelerden ayrı tutarak saklamak, bu sayede bozulmayı hızlandıracak etilen gazına maruz kalmasını önlemek de önemlidir.
Patates hangi şekilde ne kadar dayanır?
*Taze patates, 10 derece 2-3 ay
*Taze patates, oda sıcaklığında 1-2 hafta
*Çiğ patates, soyulduktan sonra suyun içinde 24 saat
*Patates püresi, buzdolabında 3-4 gün
*Fırında patates, buzdolabında 3-4 gün
*Haşlanmış patates, buzdolabında 3-4 gün
*Pişirilmiş patates, buzlukta 10-12 ay dayanır.
Kaynak: Halktv.com.tr - Haberturk.com