Patates kızartması, pasta, börek, makarna... Kötü sanılan yiyeceklerin sicili temiz olabilir mi? Çıkan sonuçlar şaşırttı...

Dilden dile geçen çoğu bilgi arasında yiyeceklerin zararlı ve yararlı olma durumları yer alıyor. Hamburger, makarna, pilav gibi zararlılar kategorisinde bulunan besinler gerçekten zararlı mı? Dengeli beslenmek için nelere dikkat edilmeli? İşte kötü sanılan yiyecekler hakkında az bilinen yanlar...

Nesillerdir yiyeceklere dair birbirimize aktardığımız bilgilerin bazıları hatalı çıkabiliyor, sağlık ve beslenme konusunda geliştikçe bu yanlışları ayıklıyoruz. Örneğin, birçok beslenme programında yağların zararlı olduğu belirtildi, börekler kınandı, makarnalara söylenildi. Kadınlarda görülen fazla kiloların sorumlusu olarak günlerde yapılan pasta ve kısırlar hedef gösterildi. Peki, bu lezzetli yiyecekler gerçekten suçlular mı?

Sevindirici bir haberimiz var: Hayır.

Dengeli Beslenme

Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı dengeli beslenmedir. Dengeli beslenme, vücudumuzun ihtiyacı olan besin maddelerini doğru oranlarda tüketmek demek. Burada dikkat etmemiz gereken nokta şu: Hepimiz farklıyız! Hiçbirimizin değerleri aynı değil, kimimizin metabolizması bir maraton koşucusu gibi çalışırken, kimimizinki ise siestanın sefasını sürmekte olan bir Meksikalı gibi davranır. En iyisi önce bir test yaptırarak hormon değerlerinizi öğrenin ve vücudunuzu tanıyın.

Pasta, Börek, Çörek

Başlıkta adı geçen ve diyetisyenler tarafından “çete lideri” olarak görülen yiyecekler, karbonhidrat açısından oldukça zengin besinlerdir ve oldukça lezzetlidirler. Karbonhidratlar, enerji veren besinlerin listesinde ilk sırada bulunur. Bu yüzden özellikle yorucu günlerin akşamlarında biraz enerji depolamak için tüketilebilirler. Yani doğum günü partilerinde dans ederek enerji harcıyorsanız, pastaları götürmenizin bir zararı olmaz. Sadece bu tür besinleri tüketirken rafine edilmiş şeker kullanılmadığına dikkat edin. Rafine edilmiş beyaz şeker, vücudumuz için oldukça zararlı. O yüzden tatlılarınızı olabildiğince doğal yollardan şekerlendirmeye çalışın. Mesela meyveler bu konuda size yardımcı olabilir.

Kremalı Tatlılar

Kahvaltılarda karbonhidrat tüketimini olabildiğince minimuma indirin. Çünkü karbonhidrat içeren besinleri sindirmek için sindirim sisteminiz biraz fazla mesai yapar, sonra da akşama doğru esnemeleriniz başlar. Bu yüzden kahvaltılarda daha çok lifli besinlere yönelin.

Makarna, Ekmek, Pilav

Bu yiyecekler insanları aşırı şişmanlatıyor olsaydı, üniversitelerimizde çok daha fazla obez öğrencinin olması gerekirdi. Çünkü bahsedilen yiyecekler onların ana menüsünü oluşturuyor. Tabii ki hareketsiz bir yaşamla kendinizi kısıtlayıp, bir tencere soslu makarnanın dibini görüyorsanız suçu makarnada aramamalısınız.

Ne yapmalısınız? Mesela makarnanızı seçerken beyaz undan üretilmiş olanlarını değil, tam tahıldan yoğurulmuş olanları tercih edin. Beyaz pirinci fazla kullanmayın, esmer pirince ve bulgura alışın. Beyaz ekmeği zorda kalmadıkça yemeyin, tahıllı ve çavdarlı ekmeklerden tüketin.

iyihisset.com'da yer alan içeriğe göre, son olarak besinlerimizi kalori bombası haline getiren içeriklerden biri de kullandığımız yağlar. Margarinler sizi hem şişmanlatır hem de kalp rahatsızlıklarına neden olur. O yüzden margarini potansiyel bir suçlu olarak görebilirsiniz. Elinizden geldiğince zeytinyağı kullanın, ayrıca sade yağ diye mucize bir besinimiz var.

Yaşam Haberleri