Balkanlardan Türk mutfağına geçen eşsiz lezzetlerden biri de börek.
İçine koyulan harç, yufka türü ve pişirilme tekniği nedeniyle onlarca börek türü bulunuyor olsa da, her çeşit için yapılacak bu basit tüyo böreğin lezzetini yukarı çıkarıyor.
Pastanelerde bulunan kıymalı böreklerin evde yapılanlardan çok daha lezzetli olduğunu fark etmişsinizdir. İşte usta aşçılar, bu lezzet farkının neden kaynaklandığını açıkladı.
Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi olarak bilinir. Bazı yörelerde yufkasız olarak yapılan bazı yemeklere de börek denilmektedir. Afyon patlıcan böreği bu duruma bir örnektir. Son dönemde patatesle yapılan börek tarifleri de olsa börek yufka ile yapılan bir lezzettir.
MADEN SUYUYLA YUFKA SOSU NAZIL HAZIRLANIR?
1 şişe soda veya maden suyu
1 su bardağı süt
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
Sosu kullanırken bilmeniz gerekenler;
Sodalı börek sosu, çırpılıp hazırlandıktan sonra böreğin yufkaları arasına fırçayla sürülmelidir. Böreği şekillendirdikten sonra kalan sosu da üzerine döküp 1-2 saat sosu iyice içine çekmesini beklemek gerekmektedir. Ardından böreği fırına sürüp üzeri nar gibi kızarana dek pişirebiliriz. Bu sos tarifiyle hazırlanan börekler çıtır çıtır olmaktadır. Çok sayıda börek ustası da bu tarifi kullanmaktadır.