Panik Ataktan Ölebilir Misiniz? Bir Panik Atağın Yapabileceği En Kötü Nedir?

Panik ataklar genellikle panik bozukluğunun ve bazen de diğer zihinsel sağlık sorunlarının veya durumlarının bir belirtisidir . Ancak herkes yaşamı boyunca panik atak yaşayabilir ve bu mutlaka bir akıl sağlığı sorununa işaret etmez.

Panik atak geçirmek size ölüyormuş gibi hissettirse de panik ataktan ölmezsiniz.

Panik atak ve panik bozukluğunun yaygın belirtileri:

Bu "birinin kafasında" değil, algılanan tehdide vücudun ve zihnin tepki vermesidir. Birkaç dakika içinde doruğa ulaşan yoğun bir korku ve dehşetin ani başlangıcıdır.

Panik ataklara genellikle nefes almada zorluk, titreme, kalp çarpıntısı ve aşırı terleme gibi ciddi fiziksel belirtiler eşlik eder. Yaklaşan bir kıyamet duygusu yaşayabilir ve bayılacağınızdan veya kalp krizi geçirebileceğinizden korkabilirsiniz.

Ölecekmiş gibi hissetmek panik atak geçirmenin bir başka yaygın belirtisidir ve birçok insanın tıbbi yardıma başvurmasının nedenidir. Ancak panik atak doğası gereği tehlikeli değildir ve ölmenize neden olmaz.

Panik Atak Neden Ölüyormuş Gibi Hissettirir?

Panik ataklar, zihninizin ve vücudunuzun, genellikle görünürde bir neden olmaksızın, savaş/kaç moduna girmesinden kaynaklanır. Açık bir neden olmadığı için fiziksel belirtiler son derece endişe verici olabilir ve en kötüsünün olmasından korkabilirsiniz.

Panik, zihninizin ve vücudunuzun aşırı tepki vermesine neden olacak kadar aniden ortaya çıkan akut ve yoğun bir kaygı durumudur (ya da en azından böyle hissettirir). Kalbiniz hızla çarpmaya başlar, nefes almak zorlaşır ve hipo veya hiperventilasyona uğrayabilirsiniz.

Korkulu ve yarışan düşünceler ve yaklaşan ölüm duygusu sıklıkla fiziksel semptomlara eşlik

Temel anlamda, savaş/kaç sistemi devreye girdiğinde, “korkulu zihniniz” ( limbik sistem ), “rasyonel zihninizi” (prefrontal korteks) devralır.

Bunun nedeni korku dolu zihnin sizi hayatta tutma görevinin olmasıdır ki bu, tehlike anında rasyonel düşünceden daha önemlidir.

Korku dolu zihnin olumsuz bir önyargıya sahip olmasının ve olayları mümkün olan en kötü perspektiften görmesinin nedeni budur : "Buradan çıkmazsam öleceğim."

Yani panik atak, vücudunuzun ve zihninizin yanlış bir şekilde ciddi bir tehlike altında olduğunuza inanması ve hayatta kalmanızı sağlamak istemesidir.

Tepki o kadar aşırı ve ani olabilir ki bazen tek açıklama kalp krizi, felç veya potansiyel olarak ölümcül başka bir durum gibi görünebilir.

Panik Atak Göğüs Ağrısına Neden Olabilir Mi?

Panik ataklar göğüste sıkışma veya ağrı hissine neden olabilir. Beyniniz kan dolaşımına stres hormonlarının dalgalanmasını gönderir, bu da kan basıncında ve kalp atış hızında hızlı ve ani bir artışı tetikler.

Bu göğsünüzde ağrı ve sıkışmaya neden olabilir.

Panik atağınız olduğunda bu his göğüste kalır ve genellikle birkaç dakika sonra azalır. Kalp krizi geçirdiğinizde ağrı çeneniz, kollarınız veya boynunuz gibi vücudunuzun diğer bölgelerine yayılır ve giderek kötüleşir.

Panik atak durumunda göğüs ağrısı kan basıncının ve kalp atış hızının artmasından kaynaklanırken, kalp krizi kalbe giden kan akışının engellenmesiyle meydana gelir.

Panik atak kalp krizine neden olmaz. Ancak kronik stres ve kaygı, yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı ve kalp krizi gibi bazı kardiyovasküler sorunların riskini artırabilir .

Sorun panik atağın kendisi değil, kalp sorunlarına neden olabilecek kronik olarak yüksek düzeydeki kaygı ve strestir ve bu nedenle bunların ele alınması gerekir.

Kalp krizi ile panik atak arasındaki farklar şunlardır:

KALP KRİZİ

Sıkışma ve baskı hissi veren ağrı

Koşmak ya da evi temizlemek gibi fiziksel bir aktivite ya da aşırı duygusal bir olay sırasında ya da sonrasında ortaya çıkması

Kollar veya çene gibi vücudun diğer bölgelerine yayılan ağrı

Semptomlar kötüleşiyor

PANİK ATAK

Ani başlangıç, çoğu zaman belirgin bir sebep olmadan

Göğüste sıkışma ile artan kalp atış hızı semptomlar kısa sürede iyileşir.

Nefes Darlığı

Baş dönmesi

Terlemek

Mide bulantısı

Anksiyeteden Nefes Darlığından Ölebilir Misiniz?

Paniğin neden olduğu nefes darlığı ölümcül değildir.

Vücudunuzu savaş/kaç moduna sokan akut kaygıdan kaynaklanır. Beyniniz vücuda stres hormonları salgılar, bu da kalp atış hızınızı artırır ve kaslarınıza oksijen gönderir (savaşmaya veya kaçmaya hazırlanmanızı sağlamak için).

Bu, nefes darlığı hissetmenize neden olabilir, ancak nefes almayı bırakmaz veya boğulmazsınız.

Panik yaşadığınızda nefesiniz sıklaşır. Bu, daha az oksijen aldığınız anlamına gelir ve bu da kendinizi baygın hissetmenize ve başınızın dönmesine neden olabilir . Bu nedenle panik atak yaşadığınızda nefesinize odaklanmanız ve nefesinizi doğal, yavaş ritmine döndürmeye çalışmanız önemlidir.

Bunun bir panik atak olduğunu ve ölümcül olmadığını bilmek de bir miktar güvence sağlayabilir ve semptomların daha çabuk azalmasını sağlayabilir.

Bir Panik Atağın Yapabileceği En Kötü Nedir?

Panik atakların genellikle ciddi fiziksel sonuçları olmaz, ancak kalp krizi geçireceğinizi veya öleceğinizi düşünmenize neden olabilirler.

Şiddetli panik atak geçiren kişiler nefes alamadıklarını, göğüslerinin sıkıştığını ve bayılmak üzere olduklarını hissettiklerini bildirirler.

Ancak semptomlar genellikle 15-20 dakika içinde geriler. Bazı durumlarda daha uzun süre dayanabilirler ancak sonunda kaybolurlar.

İnsanların bayıldığı durumlar olmuştur, ancak bu nadirdir çünkü panik ataklar kalp atış hızı ve kan basıncında ani artışa neden olurken bayılma genellikle düşük kan basıncından kaynaklanır.

Uzun vadede, sık sık panik atak geçirmek ve kronik olarak yüksek düzeyde kaygı ve stres yaşamak fiziksel sağlığınız için kötüdür ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve kalp sorunlarına katkıda bulunabilir.

Duygusal ve zihinsel sonuçları önemli olabilir çünkü bu tür bir paniği yaşamak çok üzücü olabilir. İnsanlar başka bir panik atak beklentisiyle daha endişeli hale gelebilir ve kendilerini güvensiz ve aşırı tetikte hissedebilirler .

Bu nedenle panik ataklar ölümcül olmasa da bunların ele alınması önemlidir. Egzersiz, sağlıklı beslenme, rahatlama ve sosyal destek yoluyla genel kaygı düzeyinizi azaltmak aynı zamanda panik atak geçirme olasılığını da azaltacaktır.

Panik atak ve kaygının tetikleyicileri ve nedenleri her zaman açık ve net olmadığından profesyonel yardım almak da genellikle iyi bir fikirdir.

Panik Atak Nedeniyle Hastaneye Yatmanız Gerekir Mi?

Panik atağın fiziksel belirtileri nedeniyle hastaneye gitmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz.

Daha önce hiç panik atak geçirmediyseniz ve belirtiler aniden ortaya çıkıyorsa, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bir tıp uzmanına görünmek isteyebilirsiniz.

Ancak doktorunuz size fiziksel olarak sağlıklı olduğunuza dair güvence verdikten sonra panik atağınız olduğunda hastaneye gitmenize veya tıbbi yardım almanıza gerek yoktur.

Bunun yerine yapmanız gerekenler:

  • Genellikle başlangıçtan 10-20 dakika sonra geçeceğini unutmayın.
  • Panik atağı atlatın – onunla savaşmayın
  • Oturun veya uzanın, gözlerinizi kapatın ve yavaş, doğal bir karın nefesi alın.
  • Çevrenizde dikkatinizi dağıtacak bir şey bulun; örneğin konuşacak birini; Oynamak için bir nesne
  • Vücudunuzdaki tüm kasları kademeli olarak gevşetin
  • Panik atak ve kaygının nedenlerini bulmak ve tedavi etmek için psikolojik yardım alın

Yaşam Haberleri