Samsun'un Salıpazarı ilçesinde üretilen coğrafi işaret tescilli kestane balı, hasat öncesinde siparişle tükeniyor.
Öyle tatlı ki! Hasadı gelmeden sipariş yağmuru geliyor
Samsun Salıpazarı'nda coğrafi işaretli kestane balı, yüzde 72 kestane oranıyla dikkat çekiyor. 40 ton rekolte beklenen bal, hasat öncesi siparişle tükeniyor.
İlçenin 950 rakımlı köylerinde yetişen kestane ağaçlarından elde edilen bu balın bu yıl 40 tonluk rekolteye ulaşması bekleniyor.
Salıpazarı kestane balı, içindeki kestane oranının yüzde 72 olmasıyla benzerlerinden ayrılıyor. Kısa sürede tükenen bu balı tatmak isteyenler, hasat öncesinde sipariş veriyor.
İlçede arıcılık yapan Mehmet Yazar, yılda ortalama 250-300 kilogram bal üretiyor ve "Müşterilerimiz kaliteyi takdir ediyor. Hasattan 10 gün önce siparişler başlıyor, hasattan 15 gün sonra bal kalmıyor." dedi.
Yıllık 300 kilogram bal üreten Mehmet Şahin de babasından devraldığı meslekte, bu yıl hasat sonrası balını hemen sattığını belirtti.
Bölgenin yüksek rakımlı olması ve çeşitli çiçeklere sahip olması, bal üretimine avantaj sağlıyor.
Samsun Arıcılar Birliği Salıpazarı temsilcisi Burhan Kesler, kestane balının analizini yaparak kaliteyi kontrol ediyor.
Geçen yıl üretimin neredeyse hiç olmamasına rağmen bu yıl 8 bin kovandan 40 ton rekolte elde edildi.
Kesler, Salıpazarı kestane balının her derde deva olduğunu, bu nedenle özellikle gurbetçiler tarafından tercih edildiğini belirtti.