Siirt'in Pervari ilçesinde üretilen Pervari Balı, sadece lezzetiyle değil, şifalı özellikleriyle de öne çıkan bir bal türüdür. Bölgenin endemik bitki örtüsü ve bakir doğası, bu bala eşsiz bir şifa kaynağı özelliği kazandırmaktadır. Peki Pervari Balının faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Detaylar haberimizde...
Bal, arılar tarafından, çiçeklerin nektarlarından veya bitkilerin yaşayan kısımlarından alınan özsuların toplanarak vücutlarındaki özel maddeler yardımıyla işlenerek üretilen petek gözlerine depolanıp olgunlaştırılan, insan gıdası olarak kullanılmakta olan değerli bir besindir. Ayrıca antiseptik ve anti bakteriyel özelliklerinin yanı sıra kolesterol seviyesini kontrol etmesi, enfeksiyonlarla savaşması, enerji sağlaması gibi etkileri vesilesiyle insan sağlığı açısından önemlidir.
PERVARİ BALININ FAYDALARI
Şifa kaynağı olarak bilinen Pervari Balı ise tadı ve kokusu ile ön plana çıkmaktadır. Siirt Pervari ilçesinde zengin florasından beslenen arıların ürettiği balın, kalp ve karaciğer başta olmak üzere, bağırsak, mide, tansiyon, kan dolaşımı ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Bu özellikleriyle Pervari Balı aranan, talep ve tercih edilen ülkemizin en önemli şifa kaynağı ballarından biridir.
OSMANLI SARAYLARININ VAZGEÇİLMEZİ BAL
Pervari balımız geçmişten gelen bir üne sahiptir. Lezzeti, şifası ve kalitesiyle ün yapan Pervari Balı, Osmanlı saraylarının mutfaklarında tüketilen bir bal olarak kayıtlara geçmiştir.