Orta Doğu'nun Saint Laurent'i, bu yılki açılış Riyad Moda Haftası'nın en çok ödül alan tasarımcıları arasında yer aldı

Riyad'ın finans bölgesinde kurulan podyumda, Instagram fenomenleri ve diplomatlardan oluşan karma cinsiyetli kalabalığın önünde modeller, Akbar'ın iki düzineden fazla uzun elbisesini ve Fransız dantelinden dikilmiş bir gelinlik giydi.


Modacı Adnan Akbar'ın geçmiş müşterileri arasında Prenses Diana ve iki Fransız First Lady de vardı ancak yakın zamana kadar memleketi Suudi Arabistan'da hiçbir zaman büyük bir defile düzenlememişti.
"Orta Doğu'nun Saint Laurent'i" lakaplı 74 yaşındaki, bu yılki açılış Riyad Moda Haftası'nın en çok ödül alan tasarımcıları arasında yer aldı; bu, eskiden kadınların başörtüsü ve ferace giymesini zorunlu kılan bir ülkede bir dönüm noktasıydı.

Bu, Körfez krallığındaki daha önceki moda defilelerinin çoğundan çok farklı bir dünyaydı: özel evlerde sadece kadınların katıldığı küçük toplantılar ya da ünlü bir örnekte, modellerin tamamen ortadan kaldırıldığı, elbiselerin uçan drone'lara asıldığı halka açık bir defile.
Adnan'ın oğlu ve aile markasının genel müdürü Abdullah Akbar, "Şu anda olan şey çok büyük bir değişiklik" dedi.
"Sanırım dünya ne kadar yaratıcı olduğumuzu, sahip olduğumuz tasarımların gücünü görüyor."
Ancak Suudi hükümeti, Adnan Ekber gibi gazilerin yanı sıra ilk koleksiyonlarını çıkaran gelecek vadeden isimlere daha önce duyulmamış bir destek verirken, yetkililerin onları desteklemek için gereken altyapıyı geliştirip geliştiremeyeceklerini zaman gösterecek.

'Yerel ekonomiyi geliştirin'
Resmi Suudi Moda Komisyonu tarafından hazırlanan bir rapora göre, Suudi moda endüstrisi geçen yıl 12,5 milyar dolar veya ulusal GSYİH'nın yüzde 1,4'ünü oluşturdu ve 230.000 kişiyi istihdam etti.
Rapor, doğru koşullar altında sektörün, fiili hükümdar Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısını fosil yakıtlardan uzaklaştırıp fosil yakıtlara dönüştürmeyi amaçlayan Vizyon 2030 reform gündeminin "önemli itici gücü" haline gelebileceğini ileri sürüyor. iş, spor ve turizm merkezi.
Zorluklardan biri, ithalata olan mevcut bağımlılığın azaltılması olacaktır. Moda komisyonu raporuna göre, 2021 yılında krallığın ithal moda ürünlerine 7,3 milyar dolar harcadığı belirtildi.
Bunu akılda tutarak Riyad Moda Haftası, tanınmış uluslararası tasarımcılardan ziyade yerel yetenekleri sergileyecek şekilde yapılandırıldı.

Beyonce ve Zendaya gibi ünlüleri giydiren Adnan Akbar ve Muhammed Ashi'nin ötesinde, kadro yurtdışında çok daha az görünürlüğe sahip Suudiler tarafından tamamlandı.
Moda Komisyonu İcra Kurulu Başkanı Burak Çakmak, "Biz aslında daha önce hiç keşfedilmemiş, dışarıdan görülmemiş bir grup tasarımcının etrafında merak uyandırıyoruz" dedi.
Çakmak, bu tasarımcıların kendi ülkelerinde zaten "sağlıklı işletmelere" sahip olmasının yerel pazarın gücüne işaret ettiğini söyledi.

Çakmak, komisyonun ilki olan ve önümüzdeki yıl Riyad'da açılması beklenen yeni bir üretim alanı gibi projelerin, bu markaların değer zincirlerinin çoğunun ülkede kalmasına yardımcı olacağını ve modayı potansiyel olarak petrol dışı ekonomik büyüme için daha fazla bir güç haline getireceğini söyledi. Yetkililer görmek istiyor.

"Nihayetinde amacımız yerel ekonomiyi inşa etmektir" dedi.
'Piyasadaki boşluk'
Prens Muhammed döneminde başlatılan daha geniş toplumsal değişiklikler de Suudi tasarımcılar için yeni fırsatlar yarattı.

Riyad Moda Haftası'na hazır giyim koleksiyonuyla katkıda bulunan Mona Alshebil, abaya ve başörtüsü zorunluluğunun kaldırılmasıyla daha fazla Suudi kadının çalıştırılması yönündeki baskının "piyasadaki bir boşluğu" ortaya çıkardığını söyledi.
"Çok yüksek mesleklerde çalışan, profesyonel görünmek isteyen ve saygın görünmek isteyen çok sayıda kadın var, bu yüzden takım elbise ve uzun blazerler tasarlamaya başladım" dedi.
Son yıllarda korkulan din polisinin devre dışı bırakılması ve sinema, müzik festivali gibi daha önce yasak olan cazibe merkezlerinin devreye girmesi yeni gardırop ihtiyaçları yarattı.
Çakmak, "Özellikle Riyad gibi bir şehirde, işten sonra herkesin geç saatlere kadar dışarıda arkadaşları ve ailesiyle kamusal alanlarda vakit geçirmesini bekleyebilirsiniz, bu da insanların evdeki bir olaydan farklı giyindiği anlamına geliyor." dedi.

Yeni markalar arasında sokak giyimine olan talep hızla arttı ve uzun süredir katı cinsiyet normlarıyla bilinen bir ülke için son derece unisex olabilen sweatshirtler ve ceketler ortaya çıktı.
Çakmak, geleneksel Suudi Arabistanlılardan ilham alan kapüşonlulara, erkeklerin giydiği geleneksel beyaz elbiselere ve Arap kaligrafisini içeren giysilere atıfta bulunarak, "Ve hepsinde yerel bir dokunuş var" dedi.
Ekim ayında New York'ta yatırımcılarla yapılan bir toplantı sırasında, böyle bir sokak giyim markası olan 1886, Turmeric Capital ile bir yatırım anlaşması imzaladı; şirketin başkanı Ravi Thakran, Suudi Arabistan moda endüstrisinde olup bitenleri Çin'de tanık olduklarıyla karşılaştırdı. yirmi yıl önce.
Thakran, "Bundan on yıl sonra, Suudilerin Asya'daki ekonomik varlığını artırmasıyla meydana gelecek devasa değişiklikler hakkında kitaplar yazılacağına inanıyorum." dedi.(AFP)

Yazan:

Zibilondon Designer Zeynep Moreau

Yaşam Haberleri