21 Temmuz günü vizyona giren Oppenheimer, sinemaseverler arasında büyük ses getirdi. Ancak bazı dikkatli hayranlar, filmde tarihsel bir hatayı keşfetti.
Oldukça dikkatli olan bazı hayranlar, Oppenheimer’daki tarihsel bir hatayı keşfetti. Sıradan bir izleyici için fark etmesi zor olsa da, kartal gözlere sahip izleyiciler hatayı anında fark etti.
Christopher Nolan’ın son filmi Oppenheimer, atom bombasının icadına yol açan Manhattan Projesi’ni yürüten J. Robert Oppenheimer’ın hikayesine odaklanıyor.
Webtekno'nun haberine göre Nolan’ın gişe rekorları kıran filmi birçok eleştirmenden tam not aldı. Ancak filmdeki tarihsel bir hata, hayranların gözünden kaçmadı.
Söz konusu hata, Cillian Murphy'nin canlandırdığı J. Robert Oppenheimer'ın İkinci Dünya Savaşı zafer konuşması sırasında ortaya çıkıyor.
Tarihsel olarak bakıldığında bu sahne 1945 yılını anlatıyor. Sahnede, birkaç kişinin elinde Amerikan bayrağı görünüyor. Buradaki hata ise bayrağın üzerinde günümüzde de kullanılan 50 adet yıldızın olması. Ancak 1945 yılı baz alındığında, bayrağın üzerinde 50 değil 48 adet yıldızın bulunması gerekiyordu.
Amerikan bayrağına 49. ve 50. yıldızlar, Alaska ve Hawaii’nin ABD’ye kabulünü onurlandırmak için sırasıyla 1959 ve 1960 yılında eklendi. Yani 1945 yılında bayrakta yalnızca 48 adet yıldız bulunuyordu.
Filmi izleyenler, tarihsel hatayı sosyal medyada yazdı. Ancak bir kullanıcı ise bunun kasıtlı olarak yapılmış olabileceğine dair ikna edici bir açıklama yaptı:
"Şahsen bunun kasıtlı olarak yapıldığını düşünüyorum, çünkü renkli sahneler Oppenheimer'ın bugünkü hatırası olan bakış açısındandı. Bu, 50 yıldızlı bayrağın kurulmasından sonraydı."
Ancak bu tabii ki oldukça küçük bir hata. Christopher Nolan gibi titiz bir yönetmenin böyle bir hatayı yapması garip olsa da, bu Oppenheimer’ın gerçekten başarılı bir yapım olduğu gerçeğini değiştirmiyor.