Viyana Tıp Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, 471.144 katılımcıyla Birleşik Krallık'ta kapsamlı bir çalışma yürüttü. Araştırmanın temel amacı, sofrada yemeğe tuz eklemek ile mide kanseri arasında bir bağlantı olup olmadığını ortaya çıkarmaktı. Sonuçlar oldukça dikkat çekiciydi.
TUZ EKLEYENLER %41 DAHA FAZLA RİSK TAŞIYOR
Webtekno'nun aktardığı habere göre veriler ışığında, sofrada yemeğe tuz ekleyen kişilerin, tuz eklemeyenlere kıyasla mide kanserine yakalanma riskinin %41 daha yüksek olduğu belirlendi. Bu tür çalışmalar daha önce Asya ülkelerinde de gerçekleştirilmiş ve yemeğe tuz eklemek ile mide kanseri arasında bir bağlantı olduğu keşfedilmişti. Yeni araştırma ise bu durumun sadece Asya'ya özgü olmadığını, dünyanın herhangi bir yerinde tuzun tehlikeli olabileceğini açıkça ortaya koydu.
ARAŞTIRMA NE KADAR GÜVENİLİR?
Bilim insanları çalışmanın önemli olduğunu ancak bazı eksikliklerin de olduğunu ifade ettiler. Araştırmaya dahil edilen bireylerin detaylı beslenme bilgileri dikkate alınmadı. Ayrıca cinsiyet, etnik köken ve sigara kullanımı gibi faktörler de araştırma kapsamına dahil edilmedi. Uzmanlar, tuzun mide kanserinin tek etkeni olmadığının altını çizdiler.
MİDE KANSERİ ALARM VERİYOR
Mide kanseri son yıllarda oldukça artan bir hastalık. Hatta dünya çapında en sık teşhis edilen kanser türleri arasında ilk beşte yer alıyor. Öte yandan ABD, Kanada ve Birleşik Krallık gibi gelişmiş ülkelerde mide kanseri görülme olasılığının son dönemde "endişe verici" bir seviyeye ulaştığı araştırmalarla ortaya kondu. Bu yeni çalışma, mide kanserine yol açan etkenlerden bir tanesini daha aydınlatmış oldu.