İtalya'da iki hafta önce yapılan polis operasyonuyla yakalanan "babaların babası" Messina Denaro'nun 30 yıl boyunca örgüt üyelerinin sadakati nedeniyle saklanmayı başardığı ortaya çıktı.
Salvatore Catalano, mafya babası Matteo Messina Denaro’nun Sicilya’nın batısındaki Campobello di Mazara kasabasındaki evinden kısa bir yürüyüş mesafesinde yaşadığını öğrenince başından aşağıya kaynar sular döküldü.
Salvatore Catalano polis kardeşini mafya saldırısında kaybetti.
Catalano’nun erkek kardeşi Agostino, 1992’de mafya karşıtı yargıç Paolo Borsellino’ya düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybetmişti.
Reuters’e konuşan Catalano, “Onu tanıyamadığım için kendime kızıyorum. Kalbim ve ruhum öfke dolu" dedi.
60 yaşındaki Messina Denaro, 30 yıl kaçıp saklandıktan sonra kaldıktan sonra 16 Ocak’ta tutuklandı. Polis, geçen yılın çoğunu, annesinin evinden arabayla kısa bir mesafede bulunan yaklaşık 11.000 nüfuslu bir kasaba olan Campobello di Mazara’da göz önünde saklanarak geçirdiğine inanıyor.
Catalano, “Denaro'nun tutuklanmasını ailemle birlikte kutladık” dedi.
200 kişiden yalnızca biri
Messina Denaro’nun en son 1993 yılında görülmesi de polisin İtalya’nın en çok aranan kişisini belirlemesini zorlaştırdı. Yetkililere göre, Denaro şehirde rahatça yaşıyor, markete gidip alışverişini yapıyordu.
Savcılar, Sicilya mafyası arasında "omerta" olarak adlandırılan sessizlik yemini sayesinde avlarını ele geçirmekte bu kadar zorlandıklarını söylüyor.
1996’dan 2008’e kadar Messina Denaro’yu yakalamaya çalışan savcı Roberto Piscitello, “Onunla bağlantılı en az 200 kişiyi tutukladım. Sadece biri bizimle işbirliği yaptı” diyor.
Sonunda Messina Denaro, arkadaşlarının değil, bedeninin ihanetine uğradı ve yakalandığı kanser onu ele verdi.
Denaro kanser kliniğinden çıkışta yakayı ele vermişti.
Akrabalarının telefon konuşmalarından Denaro'nun kanser olduğunu tespit eden polis, çalışmalarını bu yönde genişletti. Mafya liderinin Sicilya'da yaşadığını düşünen güvenlik güçleri, bölgedeki kliniklerde yaptığı taramada Andrea Bonafede isimli bir kişinin ameliyat olurken, cep telefonunun ise adanın başka bir bölgesinde aktif olduğunu tespit etti.
Polis bu bilgiyi Denaro'nun sahte kimlikle hayatına devam ettiğine ilişkin ilk ciddi teyit olarak ele aldı.
Ameliyat olan kişinin gerçek Andrea Bonafede olmadığını anlayan polis, klinik çevresinde geniş güvenlik önlemleri alarak Denaro'nun gelişini bekledi. Kliniğe geldiğinde karşısında polisi bulan Denaro, gerçek kimliğini hemen kabul etti ancak Sicilya mafyasının omerta kuralına gönderme yaparak sessiz kalacağını belirtti.