Nietzsche’nin ilk portresi gün yüzüne çıktı

Elleri birbirine bağlı, üzerinde siyah bir palto, altında bir hastane önlüğü, doğrudan karşısına bakan bir adam… Alman filozof Friedrich Nietzsche’nin Curt Stoeving tarafından tasvir edilişi bu.

Filozof Friedrich Nietzsche’nin 1894 yılında Curt Stoeving tarafından yapılan ilk portresi, Almanya Weimar’da bulunan Klassik Stiftung müzesinde sergileniyor.

1894 tarihli bu eser, Nietzsche’nin ilk portresi. Şimdi, ünlü filozofun 50. doğum günü dolayısıyla Almanya Weimar’da bulunan Klassik Stiftung müzesinde ilk kez sergilenecek.

Ünlü nihilist filozof Friedrich Nietzsche’nin, 50. doğum günü dolayısıyla Curt Stoeving tarafından yapılmış portresi ilk kez sergilenmeye başlandı.

Resimde, ünlü Alman filozof Nietzsche çardakta, ellerini birbirine kenetlemiş ve siyah bir paltonun altına giydiği beyaz hastane önlüğüyle tasvir ediliyor. Sergide Nietzsche’nin arşivinden daha önce hiç sergilenmemiş bir dizi resim de yer alıyor.

Bunlar arasında nihilist filozofun Curt Stoeving tarafından 1894 yılında yağlıboya ve tuval üzerine yapılmış ilk portresinin yanı sıra düşünürün çok iyi bilinen ve imajının yaygınlaşmasında önemli rol oynayan Hans Olde’nin 1898 ve 1906 tarihli iki yağlıboya tablosu da bulunuyor.

Eşyalarını kardeşi sakladı

Sergide ayrıca Nietzsche’nin arşivinden daha önce hiç sergilenmemiş resimler ve eşyalar da yer alıyor. İlk portrenin yanı sıra ayrıca Hans Olde’nin 1898 ve 1906 tarihli iki yağlı boya tablosu, Nietzsche ve kız kardeşine ait eşyalar da sergide.

Nietzsche, Weimar’dayken neredeyse konuşamayacak kadar zayıftı, yazamayacak durumdaydı, ancak kız kardeşi bir öldüğünde onun için bir “ölüm odası” kurdu ve eşyalarının korunmasını sağladı.

Serginin küratörü Sabine Werther, Nietzsche’nin portresinin hasta olduğu dönemlere ait olduğunu söyledi. Filozof, ömrünün son 10 yılını annesi ve kız kardeşinin gözetiminde geçirmişti. Werther ayrıca Nietzsche’nin sağlıklıyken hiç resminin olmadığını sadece fotoğraflarının olduğunu da açıkladı:

“Başarılı olduğunda da bunun farkında değildi, artık düşünemiyordu. Bu nedenle kız kardeşi sanatçıları onun kendine özgü imajını yaymak ve gelecek nesiller için küratörlüğünü yapmakla görevlendirdi.”
Ayrıca sergi salonunda bir de okuma köşesi bulunuyor. Bu köşe, ziyaretçileri Nietzsche literatürüne dalmaya davet ediyor.

Yaşam Haberleri