Neden, Uçağınızın Kalkış veya İniş Sırasında Asla Uyumamalısınız? İki Nedenden Dolayı Uyanık Kalmak En İyisi:

Sabahın erken saatlerinde çalan alarmdan, havaalanına doğru uzun bir yürüyüşten ve uzun bir güvenlik kuyruğundan sonra, uçağa bindikten sonra yapmak istediğiniz tek şey biraz kestirmek değil mi? Peki ,o zaman size kötü bir haberimiz var... İki nedenden dolayı kalkış sonrasına kadar uyanık kalmak en iyisidir: kulak barotravması ve tahliye güvenliği.




Uçak kulağı olarak da bilinen kulak barotravması, çevrenizle iç kulağınız arasındaki hava basıncı farklılıklarından dolayı kulağınızda oluşan strestir. Bu dengesizlik kulak zarınızın ağrılı bir şekilde şişmesine neden olabilir. (Bu, havuzun dibine yüzdüğünüzde ve kulaklarınızda ağrı hissettiğinizde yaşadığınız sorunun aynısıdır; hava basıncı yerine su basıncıyla.)

Kalkış ve iniş sırasında uçak kabinindeki hava basıncı hızla değişir ve kulak zarlarımız buna ayak uydurmakta sıklıkla zorlanır. Pek çok yolcu, uçuş sırasında uçak kulağı sorunu yaşar ve bu da kulakta ağrı veya tıkanıklık hissine yol açar. Ayrıca hafif işitme kaybına veya boğuk işitmeye neden olabilir.
Neyse ki, esneyerek, yutarak veya çiğneyerek kulaklarınıza manuel olarak basınç uygulamak oldukça kolaydır; bu eylemler her kulaktaki organdaki basınç değişikliklerini düzenleyen östaki tüpünü açar. Hatta bazı insanlar, kulakta östaki tüplerini açabilen bir kas olan tensör timpanilerini gönüllü olarak kontrol edebilirler.

Çoğu sağlıklı yetişkinde bu hileler genellikle işe yarar. Ancak bazen hastalık, alerji veya enfeksiyona bağlı tıkanıklık da dahil olmak üzere uçak kulağı riskini artırabilecek faktörler vardır. Bebekler ve küçük çocuklar gibi östaki borusu daha küçük olan kişiler de kulaklarını eşitlemede sorun yaşayabilir.
Dan Bubb, Las Vegas'taki Nevada Üniversitesi'nde profesör, eski bir havayolu pilotu ve havacılık uzmanıdır.

Uykuda olmak uçak kulağı için bir risk faktörüdür. Las Vegas'taki Nevada Üniversitesi'nden profesör Dan Bubb," Uykudayken kulaklarımızdaki basıncı eşitlemek için çok fazla yutkunmayız" diyor . Ve bunun sonucunda ortaya çıkan acı, kalkış ve iniş sırasında uyumanın pek de iyi olmamasının bir nedenidir.
Bir çözüm var: Bu silikon kulak tıkaçları, kulağınızın daha yavaş dengelenmesine yardımcı olmak ve uçak kulağı yaşama olasılığını azaltmak için tasarlanmış küçük bir seramik filtreye sahiptir. Bunları kalkış ve inişten önce takarsanız, uçuş sırasında kulak ağrısı yaşama olasılığınız azalabilir. (Bonus olarak gürültüyü de azaltırlar; ancak bu, uçuşunuz sırasında diğer şeyleri dinlemenizi zorlaştırır.)

Bununla birlikte, kalkış ve iniş sırasında kestirmemenizin ikinci bir nedeni daha var ve bu da güvenliğiniz ile ilgili. Kalkış ve iniş uçuşun iki kritik aşamasıdır. Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden ikisi olan Boeing ve Airbus'un raporlarına göre, bunlar aynı zamanda uçağınızın istatistiksel olarak kaza geçirme olasılığının daha yüksek olduğu uçuş aşamalarıdır .

Bubb, "Kalkış ve iniş sırasında uyumaktan kaçınmanın bir diğer nedeni, acil bir durum olması ve yolcuların ve mürettebatın uçağı tahliye etmesi gerektiğinde neler olduğunun tam olarak farkında olmaktır" diyor. Acil bir durum meydana geldiğinde uyuyorsanız, yönünüzü bulmanız ve uygun şekilde tepki vermeniz biraz zaman alabilir ve bu bir sorun olabilir.

Bu nedenle kalkış ve iniş sırasında uyanık kalmak en iyisidir. Ama bizi dinleyin; yorgunluğu anlıyoruz. Mümkünse, uçağa binme işlemi sırasında kısa bir şekerleme yapın, ardından kalkışa yetecek kadar bir süre uyanın. Bundan sonra, tekrar uyanma zamanı geldiğinde inişe kadar tekrar uyuyabilirsiniz. Rutini biliyorsunuz: koltuk arkalıkları ve tepsi masaları yukarı , emniyet kemerleri takılı ve el bagajları istifleniyor. O zaman, umarım, yatağın olduğu bir yere gidersin, böylece iyi hak ettiğin z'leri yakalayabilirsin.

Yaşam Haberleri