Yaz kış severek tükettiğimiz muz en faydalı meyvelerdendir. Muz tüketimi, kan basıncı üzerinde büyük oranda etkilidir. Düşük sodyum, yüksek potasyum içeren bir beslenme düzeni yüksek tansiyonu dengelemek için önem taşımaktadır.
Potasyum, kalp kasının düzenli çalışmasında, kan basıncını dengelemede ve kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü azaltmada önemli rol oynamaktadır. Muz potasyum açısından zengin bir besindir.
Muzda bol miktarda da lif bulunur. Muzdaki liflerin tokluk sağladığı, lif ve B6 vitamini içeriğinin ise ağırlık kontrolüne yardımcı olduğu bilinmektedir.
Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besleyen prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin zengin bir kaynağı olup, bağırsak sağlığının düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Muz bir çok araştırmada bağırsaklar için faydalı besinler arasında gösterilmektedir.
Muzlar çoğu zaman erkenden bozulur ve kararır. Bu bilgiler sayesinde muzun kararmasını önleyebileceksiniz.
*Muz, güneş ışığından ve yüksek sıcaklıktan korunması gereken bir meyvedir. Oda sıcaklığında bekletilen muzlar 3-4 gün boyunca tazeliğini korumaktadır.
*Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden mutlaka çıkartın.
Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar.
* hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir. Aksi takdirde muzlar yan yana durdukça hepsi kararmaya başlayacaktır.
*Muzları bir haftaya kadar saklamak için, muzların birleştiği bölgeyi, yani saplarını, streç film ile hava almayacak şekilde kapatın.
Kaynak: Halktv.com.tr - Lezzet.com.tr