Besin maddelerinin ve insanların yanı sıra eşyaların da bir ömrünün olduğunu söylemek yanlış olmaz. Mutfakta elinizin altında her zaman kullandığınız bu ürünlerin zaman zaman değiştirilmeli. Kaşık ya da bıçağınızın kırılmasını, buzdolabınızın bozulmasını beklemeden yenisini almanız gerekebilir. Acaba hangi mutfak eşyasını kaç ay ya da kaç yıl kullanmalıyız?
Buzdolabı
En uzun ömürlü kullanım sunan mutfak eşyalarından biri, buzdolabı. Başına bir sorun gelmediği müddetçe uygun koşulları sağlayarak 10 ya da 14 yıl kadar buzdolabınızı kullanabilirsiniz. Bu süre gelmeye başladığında buzdolabınızın buzluğu soğutmaz ya da motoru arızalanma eğilimi gösterir. Sorunlar baş gösterdiğinde de buzdolabınızı yetkili servise yönlendirerek parça değişimi de talep edebilirsiniz.
Bulaşık Makinesi
Buzdolapları gibi bulaşık makineleri de uzun ömürlü bir ürün. 13 ya da 15 yıl kadar bulaşık makinesini kullanabilirsiniz. En çok bakıma ihtiyacı olan ürünlerden olan bulaşık makinesinde doğru deterjan, parlatıcı gibi malzemeleri kullanmalısınız.
Fırın
Mutfakların en vefakar ürünü fırınlara ne kadar iyi davransak ve bozulana kadar onu yorsak da fırınlar, 13-16 yıl sonra ömrünün sonuna geliyor. İç mekanizmasında bozulmaların olduğu fırının parçalarını da yenilemek için yetkili servise de başvurabilirsiniz.
Teflon tava
Çok dikkatli bir kullanım gerektiren ve çabucak çizilen yapışmaz teflon tavaların ömrü, en fazla 3 yıl. Tavaların çizilmesi, hem bakteri oluşumuna neden oluyor hem de kanser riskini arttırabiliyor.
Saklama kapları
En iyi kullanım cam gibi uzun vadeli kullanım sağlayan ürünler olsa da ucuz ve kırılmaz oldukları için tercih edilen ürün, plastik kaplar oluyor. Plastik saklama kapları ne kadar yıkanırsa yıkansın bakteri üretebiliyor. Bu yüzden bu kapları en fazla 2 yıl tercih etmelisiniz.
Meyve sebze soyucular
Çok pratik ve hızlı oldukları için fazlaca kullanılan meyve ve sebze soyucuların raf ömrü 2 yıl. Bu sürenin sonunda soyucuların keskinliği azalıyor ve onlar da ne kadar yıkansa da bakteri riski doğuruyor.
Kesme tahtası
Ahşap kesme tahtalarının haricinde plastik tahtalar da kullanılıyor. Ancak bu kesme tahtalarının ömrü ahşaba göre daha kısa. Plastik kesme tahtaları, kesiklerde oluşacak bakteriler de göz önünde bulundurularak en çok 3 yıl mutfakta tutulmalı.
Süzgeç
Süzgeçlerin ömrü çok kısa oluyor. Temizliği zahmetli olan süzgeçler, en fazla 1 yıl kullanılmalı. Sağlık açısından yılda bir kez süzgeçlerinizi değiştirmelisiniz.
Tahta kaşık
Tavaları çizmeyen, domates sosu gibi ürünlerde kullanılması gereken tahta kaşıklar, en çok 5 yıllık. Çatlak gibi sorunlara maruz kalan, yapısı bozulan takta kaşıklar da sağlınızı bozmaması için 5 yılda bir yenilenmeli.
Spatula
Özellikle plastik spatula, tencere ve tavalarda çok kullanılıyor. Bu ürünlerin de 2 yılda bir değiştirilmesi gerek. Hatta bulaşık makinesinde yıkanan plastik spatulalar daha çabuk bozuluyor.