Mutfak havluları gıda zehirlenmesine neden olabilir mi?

Büyük olasılıkla hayatınızın bir noktasında gıda zehirlenmesi yaşadınız. Kirlenmiş veya zehirli bir şey yediğinizde mide rahatsızlığı yaşayabilirsiniz . Genellikle mutfağınızdaki yiyeceklerden değil, bir restoran veya kafede yenen bir yemekten sorumlu tutulur .

Mauritius Üniversitesi'nden araştırmacılar, mutfakların potansiyel olarak gıda zehirlenmesine neden olan patojenler için merkezler olduğunu ortaya koyuyor. Nemli havlularda koliform (Escherichia coli) bulunma riski kuru havlulara göre daha yüksekti.
Bu çalışmada araştırmacılar, mutfak havlularının mutfaktaki çapraz kontaminasyondaki potansiyel rolünü ve aile büyüklüğü ve beslenme türü gibi mutfak havlularının mikrobiyal yükünü etkileyebilecek çeşitli faktörleri araştırdılar. Bir aylık kullanımdan sonra 100 mutfak havlusu toplandı. Araştırmacılar daha sonra bakterileri kültürlediler ve standart biyokimyasal testlerin yardımıyla onları tanımladılar. Ayrıca havlulardaki bakteri yükünü de belirlediler.

Araştırmacıların bulduğu şey şu:


Mutfak havlularının yüzde 49'unda, geniş aile, çocuk varlığı ve aile büyüklüğü arttıkça sayıları artan bakteri üremesi görüldü. Havlular çeşitli amaçlarla kullanıldığında (mutfakları silmek, elleri kurutmak, sıcak kapları tutmak, silme ve yüzeyleri temizlemek) tek kullanımlık havlulardan daha yüksek bakteri sayısına sahipti. Nemli havlular kuru olanlara göre daha yüksek bakteri sayısı gösterdi. Bakteri üremesi açısından pozitif test edilen 49 örneğin yüzde 36,7'sinde Escherichia coli (koliformlar), yüzde 36,7'sinde Enterococcus spp ve yüzde 14,3'ünde S. aureus gelişti.
Araştırmacılar ayrıca S. aureus'un düşük sosyo-ekonomik statüye sahip ailelerin ve çocuklu ailelerin havlularında daha yüksek oranda bulunduğunu keşfetti. Nemli havlularda koliform (Escherichia coli) bulunma riski kuru havlulara göre daha yüksekti. Çok amaçlı havlularda, tek kullanımlık havlulara göre ve vejetaryen olmayan beslenme uygulayan ailelerde koliform riski daha yüksek bulundu.

Koliform ve S. aureus'un yaygınlığı vejetaryen olmayan beslenmeye sahip ailelerde anlamlı derecede yüksekti. Escherichia coli insan bağırsağında bulunan normal bir floradır ve insan dışkısında büyük miktarlarda salınır. Escherichia coli'nin varlığı olası dışkı kontaminasyonunu ve hijyen uygulamalarının eksikliğini gösterir.

Bu, vejetaryen olmayan yiyeceklerin işlenmesi sırasında hijyenik olmayan uygulamaların mutfakta yaygın olması gerektiğini ve bunun da daha yüksek sayıda koliform varlığına yol açtığını göstermektedir. Mutfak havlularında potansiyel patojenlerin varlığı, bunların mutfakta çapraz bulaşmadan sorumlu olabileceğini ve gıda zehirlenmesine yol açabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar nemli havlulardan ve mutfak havlularının çok amaçlı kullanımından kaçınılması gerektiğini öneriyor. Çocuklu ve yaşlı bireylerin bulunduğu daha büyük ailelerin özellikle mutfaktaki hijyen uygulamalarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Mutfağınızın bakteri içermediğini düşünüyorsanız tekrar düşünün . Mutfak havlusu gibi basit bir şey, ailenizdeki mide rahatsızlıklarından ve hatta gıda zehirlenmesinden sorumlu olabilir

Yaşam Haberleri