Mutfak süngerleri ğrenç ve kötü kokulu değil, aynı zamanda sizi hasta edebilecek bakterilerle dolu. (Bazıları ortalama ev süngerinin klozet kapağından daha kirli olduğunu tahmin ediyor .) Bu nedenle, evinizdeki diğer mikroplarla kaplı eşyalar veya yüzeyler gibi süngerinizi temizlemeye çalışmanız mantıklıdır. Üzgün olmaktansa güvende olmak daha iyi, değil mi?
Mikroplardan korunmak için en çok önerilen yöntemlerden biri süngerinizi mikrodalgaya atmaktır. Teorik olarak, bu iyi bir fikir: Mikrodalga fırın ısı üretir ve bu da süngerinizdeki bakterilerin bir kısmını öldürebilir. Ancak atom bombası ne kadar kullanışlı olsa da mikroplarla ilgilenmenin etkili bir yolu değil.
Her şeyden önce, bu büyük bir yangın tehlikesidir: Süngerinizi mikrodalgaya koymak, süngerinizi bozacak ve potansiyel olarak mikrodalganıza zarar verecek kıvılcımları hızla üretebilir. Yani sünger sırılsıklam değilse ve mikrodalgada ne kadar süreyle ısıtacağınızı tam olarak bilmiyorsanız, büyük bir güvenlik riski oluşturuyorsunuz demektir. Ayrıca, birçok süngerin ovalamak için metal içerdiğini ve muhtemelen bildiğiniz gibi, süngerin ıslanıp ıslanmamasına bakılmaksızın metali mikrodalgaya koymak büyük bir "hayır"olduğunu unutmayın.
Yangın riski bir yana, araştırmalar süngerinizi mikrodalgada pişirmenin evinizdeki yüzeylere mikrop yaymayacağından emin olmak için etkili bir yöntem olmadığını gösteriyor. Uzmanlar , mikrodalgayı döndürmenin sünger üzerinde kalan bazı patojenleri muhtemelen öldüreceğini, ancak aslında bakteri sayısını artırabileceğini ve E. coli gibi bakteri kaynaklı hastalıklara yakalanma riskinizi artırabileceğini söylüyor.
2017 yılında mikroplarla dolu süngerlerin mikrodalgada ısıtılması üzerine yapılan bir araştırma şöyle diyor: "Muhtemelen dirençli bakteriler sanitasyon sürecinde hayatta kalıyor ve tedaviden önceki benzer bolluğa ulaşana kadar serbest bırakılan nişleri hızla yeniden kolonize ediyor."
Peki çamaşır suyu? Yoksa bulaşık makinesinde bir sorun mu var? Pek çok kaynak bu seçeneklerin yüzde 99,9 civarında etkili olduğunu bildirse de New York Times'ta yayınlanan bir makale süngeri dezenfekte etme çabalarının mutlaka işe yaramadığını bildirdi. “Bir süngeri mikrodalgaya koyabilir, çamaşır veya bulaşık makinesine atabilir, sirke veya diğer temizlik solüsyonlarına batırabilir ve hatta bir tencerede pişirebilirsiniz. Ancak araştırmacılar , onları rutin olarak dezenfekte ettiklerini söyleyen insanlardan toplanan süngerlerde Moraxella osloensis gibi potansiyel olarak patojenik bakterilerin daha fazlasını keşfettiler ."
Dürüst olmak gerekirse süngerinizi temizlemeye çalışmayın. Bunun yerine yeni bir tane alın; araştırmacılar süngerinizi haftada bir değiştirmenizi öneriyor . Elbette süngerinizi evde sterilize etmeye çalışmak daha uygun maliyetli ve çevre dostu olabilir. Ancak hiçbir mutfak tüyosu sağlığınız ve güvenliğiniz için potansiyel riske değmez.