Sağlık açısından çok faydalı olan bitkilerden olan reyhan, salata ve yemeklerde kullanılan bir besin. Kuru ve taze olarak tüketilen reyhan, son derece değerli bir bitki. Reyhan, tüm dünyada ve çok sayıda kültürde 'kutsal fesleğen' olarak da tanınıyor. Lamiaceae isimli bitki familyasına ait olan reyhanın, Latince ismi ise ocimum basilicum. Halk arasında ise adına türkülerde rastlanan bir dağların enfes kokulu bitkilerinden.
Reyhanın faydaları neler?
- Yükselen ateşi düşürebilir.
- Üst solunum yollarına iyi gelerek, nefes darlığına çözüm olabilir. Ayrıca öksürüğe iyi gelir.
- Kalp sağlığını destekliyor. Kalp hastalıklarında kullanılabilir.
- Stresle mücadele ediyor. Kaygıları azaltıyor.
- Kanserden koruyucu etkiye sahip.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği var.
- Diyabete iyi geliyor. Şekeri dengeliyor.
- Mide sağlığına yardımcı olabilir.
- Cinsel sağlığa iyi gelebilir.
- Göz sağlığını koruyor.
- Cilt sağlına iyi etki edebilir.
- Böbrek sağlığına iyi gelebilir.
- Antibakteriyel bir özelliği var. Ayrıca iltihaplanmalarla mücadele eder.
- Ağrıları hafifletici etkisi söz konusu.
Mor reyhan şerbeti nasıl yapılır?
Malzemeler:
- 1 demet taze reyhan
- 1 litre su
- 6 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet karanfil ve çubuk tarçın
- Çeyrek limon
- 1 çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
Geniş bir tencereye 1 litre suyu koyun ve kaynatın.
Reyhanları yıkayıp kurulayın ve kaynayan suya reyhanları ekleyin.
Limon tuzunu, limonu, çubuk tarçını, karanfil ve toz şekeri suya katın.
3-4 kere karıştırıp ağzını kapatın ve 10 dakika kadar dinlendirin.
Süzgeç yardımıyla sıvıyı süzün. Şişeleyip ılınınca buzdolabına alın.
Mor reyhan şerbetini soğuduktan sonra tüketebilirsiniz. Ferahlatıcı etkisiyle iftarlarda da iyi gelecektir.
Mor reyhan şerbetinin püf noktaları neler?
Reyhanın kırmızıya çalan yapraklarını seçerseniz daha iyi bir renk elde edersiniz.
Şerbete pembe rengini limon tuzu ve limon suyunun eklenmesiyle alıyor. Limon tuzunu ya da limon suyunu eklemek istemiyorsanız koymayın. Böylece rengi maviye ya da mora çalan bir renk alabilir.