Minik dostlarımız olan kediler, seyahat etmeyi pek sevmez ve kedi sahipleri de zorunlu haller dışında kedi ile yolculuk yapmaktan kaçınabilir. Seyahat zamanı yaklaştığında, birçok kedi sahibi kediyle seyahat edilir mi diye araştırmalara başlar. Uykucu ama bir o kadar da eğlenceli olan minik dostlarımız, sıra daha önce deneyimlemedikleri bir eylemi gerçekleştirmeye geldiğinde oldukça stresli veya hırçın olabiliyor. Özellikle sakin ev hayatından sonra gürültülü bir araç içerisinde bulunmak zorunda kalan kedinizi bir süre sakinleştirmekte zorlanabilirsiniz.
Zorunlu olarak kedi ile yolculuk yapmanız gerekiyor ve onun en rahat nasıl seyahat edeceğini bilmiyorsanız, ihtiyacınız olan her şeyi yazımızda sizler için hazırladık.
İhtiyacın olacak:
- Kedi taşıma kutusu
- Mama ve su kabı
- Oyuncak
- Havlu
- Kedi tasması
- Kedi tuvaleti
- Kedi maması
- Su
- Ödül maması
- Kedi kumu
- Kedi çiş pedi
Kedi ile Araba Yolculuğu
Kedilerle araba yolculuğu öncesinde gerek kediniz gerekse arabanız için hazırlık yapmaya başlamalısınız. Aşağıdaki adımları izleyerek keyifli bir yolculuğa hazırlanabilirsiniz.
Taşıma kutusu edinin.
Yolculuk için kedinizin psikolojik olarak hazır olması dışında en önemli şey kedi taşıma kutusunu hazırlamaktır. Kediniz ne kadar sakin bir kedi olursa olsun, güvenli bir yolculuk için kediniz yolculuk boyunca taşıma kutusunda olmalıdır. Kedi ile uzun araba yolculuğu için, büyük boy taşıma kutusu satın alarak yolculuğu kediniz için daha konforlu hale getirebilirsiniz. Kutunun içerisine battaniye veya tuvaletini kaçırma ihtimaline karşı kedi çiş pedi yerleştirebilirsiniz.
Araba içinde vakit geçirin.
Kedinizin arabaya alışması için yolculuktan evvel onu arabanın için koyun ve bir süre vakit geçirin. Alışması için ödül mamaları ile araba ziyaretini keyifli hale getirebilirsiniz. Araba içerisindeyken kedinizi taşıma kutusuna koyup bir süre bekleyerek, onu neyin beklediği konusunda hazırlayabilirsiniz.
Kedi ile yolculuk öncesi kedinizin hazır olduğunu düşünüyorsanız, kısa bir süreliğine motoru çalıştırabilir ve kedinizin motor sesine adapte olmasını sağlayabilirsiniz.
Oyuncağını ve kedinizin tanıdığı eşyaları yanınıza almayı unutmayın.
Kedilerle araba yolculuğu esnasında daha az aksilikle karşılaşmak için araba ortamını kedinize en tanıdık ve güvenli hissettirecek şekilde düzenleyebilirsiniz. Kedinizin en sevdiği battaniye veya size ait olan kıyafetleri arka koltuğa yerleştirebilirsiniz. Kediniz size ait bir eşya ile kendini bulunduğu ortama ait hissedip daha rahat bir yolculuk geçirebilir. Ayrıca en sevdiği oyuncağı kedinizin yanı başına koymayı unutmayın.
Onunla hep sakin bir ses tonunda konuşun.
Kediyle yolculuk sırasında kedileri sakinleştirmek için ne yapmak gerekir? Kedinizi uyarmak veya susturmak için “hişt” sesi çıkarıyor musunuz? Kediniz “hişt” sesinin fonetik yapısı dolayısıyla ona tısladığınızı düşünüp daha çok stres olabilir ve bu da yolculuğunuzun bütün konforunu kaçırabilir. Kedilerle, yolculuk boyunca sakin ve sevecen bir ses tonuyla konuşursanız, bir süre sonra kedinizin biraz daha sakinleştiğini göreceksiniz.
Araba içi sıcaklığına dikkat edin.
Kediler sıcak ortamı sever ancak stresli oldukları anlarda fazla sıcak ortam kedinizi daha fazla rahatsız etmekten başka bir işe yaramayacak. Bu yüzden kediniz ve kendiniz için ideal sıcaklığı ayarlamayı unutmayın.
Mama ve su için derin bir kap bulundurun.
Yolculuk esnasında araçta sarsıntı olduğunda mama ve suyun dökülmeyeceği derinlikte kaplar edinin. Eğer kısa bir yolculuksa kedinize sadece su vermeyi tercih edebilirsiniz. Ancak uzun yolculuklarda mutlaka mama ve su bulundurmalısınız.
Kedi tuvaleti ve kumunu unutmayın.
Kedi ile yolculuk başlamadan önce arabanıza, kedinizin rahatça ulaşabileceği bir yere %100 geri dönüştürülmüş kağıttan üretildiği için toz yapmayan ve kötü kokuları hapseden kedi kumunu yerleştirin. Mola verdiğinizde kedinizi kafesten çıkarıp tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlamayı unutmayın. Bunu mutlaka mola verdiğinizde yapın çünkü araç hareket halindeyken en sakin kedi bile hareketlenebilir, bu da kazaya sebep olabilir.
Uçakta Kedi Taşıma
Kedi ile uçak yolculuğu hazırlığı, havayolu şirketlerinin prosedürleri açısından daha uzun bir süreçtir. Ayrıca prosedürler yolculuğun yurt içi ve yurt dışı olmasına göre farklılık gösterir. Yolculuk öncesinde hem kediniz için gerekli hazırlıkları yapıp hem de hava yolu şirketi ile görüşme sağlarsanız bu yolculuk sizin için oldukça kolaylaşacaktır.
Veterinerinize danışın.
Kedinizi uçuş sırasında sakin tutabilmek ve sağlıklı bir yolculuk yapmak adına veterinerinize danışabilir, gerekli durumlarda tavsiye ettiği ilaçları satın alabilirsiniz. Kedinizin özel ihtiyaçları veya düzenli kullandığı ilaçlar varsa bunları da veterinere danışmayı unutmayın. Ayrıca, güvenli bir yolculuk için kedinizin tüm aşılarının yapılmış olması ve bunu gösteren karnenin yanınızda olması gerekebilir.
Rahat ve boyutları uygun bir kedi taşıma kutusu edinin.
Uçakta kedi taşıma ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri kullanılacak taşıma kutusudur. Kabin içerisine alabileceğiniz taşıma kutusunun boyutu en fazla 23cmx30cmx40cm ve kedinizin taşıma kutusu ile birlikte ağırlığı en fazla 8 kg olmalıdır. Eğer taşıma kutunuz bu ölçüleri aşıyorsa veya ağırlığı belirtilenden fazla ise kedinizin kabin içinde değil bagaj bölümünde seyahat etmesi gerekebilir. Kedinizin taşıma kutusunun sert plastikten üretilmiş olması, dört tarafından hava alması, taşıma kutusu üstünde kedinizin ve sizin bilgilerinizin yazılı olduğu bir etiket yapıştırılmış olması gereklidir.
Göğüs tasmasını unutmayın.
Birçok kedi yavruyken göğüs tasmasına alıştırılmazsa, yetişkinlik döneminde takmakta büyük zorluk çekiyor. Ancak havaalanında kedinizi kutusundan çıkarmanız gerekebilir ve kedinizin kaçmasını engellemek için göğüs tasması takmak hayatınızı çok büyük derecede kolaylaştıracaktır. Özellikle güvenlik kontrolünden geçerken kedinizi kucağınıza almanız gerekeceğinden, bu süreç tasmayla daha güvenli olacaktır.
Mama, su ve kapları yanınıza alın.
Kedi ile uçak yolculuğu başlamadan yaklaşık 4-5 saat önce kedinize son mamasını yedirmiş olmalısınız. Bu konuda farklı görüşler olsa da uçuş sırasında kedinizin midesinin bulanma ihtimali olduğu için rahat bir mide ile uçuşa başlaması en sağlıklısı olacaktır. Ancak uçuşunuz uzunsa yanınıza aldığınız az miktarda mama ile kedinizi besleyebilirsiniz. Uçuş öncesi veya uçuş sırasında hem kedinizi sakinleştirmek hem de su ihtiyacını karşılamak için kedinize su verebilirsiniz. Kediniz kargo bölümünde seyahat edecekse su kabını kutunun içerisine yerleştirebilirsiniz. Ayrıca, onun için stresli olan bu yolculuğu ödül maması ile daha eğlenceli hale getirmeyi unutmayın.
Tuvaleti için kafese ped yerleştirin.
Kedi ile uçak yolculuğu yapmayı düşünüyorsanız tuvalet problemi yaşama ihtimalinizden dolayı endişe duyuyor olabilirsiniz. Kedinize yolculuğa çıkmadan yaklaşık 5 saat evvel mama yedirmeyi kesin. Uçuş esnasında ve kafesinin içerisine kedi kumunu yerleştireceğiniz bir alan olmayacaktır. Bu nedenle kafesin içerisine kedi çiş pedlerinden yerleştirin. Bu pedler yolculuk süresince kedinizi idare edecektir.
Havayolu şirketlerinin uçakta kedi taşıma prosedürleri hakkında bilgi edinin.
Uçakta kedi taşıma prosedürlerini öğrenmek için havayolu şirketi ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Çünkü her havayolu şirketinin uçakta kedi taşıma prosedürü uçak tipine, şirket kurallarına göre farklılık gösterebilir. Yurt içi uçuşlar için belirlenen ve her havayolu şirketinde aynı olan bazı prosedürler vardır. Bunlardan ilki, kedinizin bilgilerinin yer aldığı, veteriner hekim kaşeli ve imzalı sağlık karnesi. Sağlık karnesinin 9. bölümünde mutlaka, “sağlıklı ve seyahat etmeye uygun durumdadır” ibaresi veteriner tarafından kaşelenip imzalanmalıdır.
Ağırlığı 8kg’dan az olan, hamile olmayan ve 10 haftadan büyük kedinizi 23cmx30cmx40cm ölçüsündeki taşıma kutusu ile kabin içine alabilirsiniz. Bu kurallara uygun olmayan kediler, uçağın bagaj bölümünde seyahat etmek zorundadır. Hamile ve 10 haftadan küçük kedilerin uçağın bagaj bölümüne de kabul edilmediğini belirtmekte yarar var.
Yurt dışına giden yolcuların uçakta kedi taşıma için sağlık karnesi ve taşıma kutusu ölçüleri aynıdır diyebiliriz. Ancak gidilecek ülkeye göre istenen belgeler farklılık gösterebilir. Yurt dışı yolculuğu öncesi gideceğiniz ülkeye göre gerekli kuralları incelemeyi ve veterinerinizle konuşmayı unutmayın. Evcil hayvan pasaportu, aşı kartı, çip uygulamaları neredeyse tüm ülkeler için zorunlu. İşlemlerin ortalama 3 ay sürdüğünü göz önünde bulundurarak hazırlıklara erken başlamayı ihmal etmeyin.
Kedi ile Otobüs Yolculuğu
Kediyle otobüs yolculuğu yapmak istiyor ancak yolculuğun nasıl geçeceği konusunda endişeleniyorsanız doğru yerdesiniz. Minik dostlarımızın yolculuğunu konforlu geçirmesi için birkaç önerimiz var.
Taşıma kutusunu hazırlayın.
Rahat bir yolculuk için yeterli büyüklükte bir taşıma kutusu hayat kurtarır. Kedi kumunu da içine yerleştirebileceğiniz büyüklükte bir taşıma kutusu tercih edebilirsiniz. Uzun yolculukta kedi tuvaleti problemi yaşamak istemiyorsanız kedi kumunu hem otobüs içine dökülmeyecek şekilde hem de yolculuk için yeterli miktarda koyarak taşıma kutusuna yerleştirmelisiniz. Ancak kum yerine kedi çiş pedlerinden yerleştirerek, özellikle de çok uzun olmayan seyahatleri rahatlıkla atlatabilirsiniz.
Yanınıza havlu alın.
Kediyle uzun yolculuk sırasında kediniz tuvaletini kumun dışına yapabilir veya midesi bulanabilir. Taşıma kutusunun, kedinizin veya otobüsün kirlenmesini önlemek için çantanızda yedek havlu ve bez bulundurmayı ihmal etmeyin.
Her ihtimale karşı yanınızda bir miktar mama ve su bulundurun.
Kedi sahipleri kediyle otobüs yolculuğu sırasında, kedilerine mama ve su vermekten çekinebilir. Kediler yolculuk süresince aç kalabilirler. Ancak hem sakinleşmesi hem de ağız kuruluğunu önleyebilmesi açısından taşıma kutusu içerisinde dökülmeyecek bir şekilde yerleştirilmiş bir su kabı bulundurmanız gerekli olabilir.
Seyahat acentesi ile görüşün.
Her acentenin evcil hayvan prosedürü farklı olabilir. Kimi acenteler evcil hayvan kabul etmiyorken kimileri otobüs içerisinde evcil hayvanların seyahat etmelerine izin vermektedir. Ancak yasa gereği kafeste ve aşı karneleri yanında olan kediler yolcularla birlikte seyahat edebilmektedir. Biletlendirme işlemi öncesinde acenteniz ile görüşerek gerekli bilgileri almayı ve kediniz yanınızdaki koltukta gidecekse yeterli koltuk rezervasyonu yaptırmayı ihmal etmeyin.
https://www.temizsozluk.com.tr/