Mide yanmasının nedenleri arasında stres, aşırı yemek yeme, sigara içme ve bazı ilaçlar yer alır. Bu durum genellikle mide asidinin yüksek seviyeleriyle ilişkilidir ve yemeklerden sonra ortaya çıkmaktadır.
MİDE YANMASI İHMAL EDİLMEMELİ
Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomu olarak bilinmektedir. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içermektedir.
UZAK DURMANIZ GEREKEN YİYECEKLER
Mide yanması sorunu olanların tüketmemesi gereken bazı yiyecekler bulunmaktadır. Turunçgiller, domates, soğan, çikolata, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, sosis, pastırma, kahve, peynir ve nane gibi asitli veya yağ oranı yüksek yiyecekler mide yanmasını tetikleyebilmektedir. Baharatlı yiyecekler ve büyük porsiyonlar da mide yanması şikayetinin ana kaynağı olabilir. O nedenle bu yiyecekleri tüketmek mide sağlığınıza zarar verebilmektedir.
LEBLEBİ MİDE YANMASINI ORTADAN KALDIRIYOR
Mide ile ilgili sorunlar günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Dr. Feridun Kunak, sarı leblebi tozunun mideye faydalarından bahsetti. Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Bir avuç leblebi yemek midedeki tüm yanma sorunu ortadan kaldırmaktadır.