Mide ülseri için beslenme: Sütü unutmanız gerekecek mi?

Mide ülserleri için terapötik beslenmeye özellikle sorumlu bir şekilde yaklaşmak gerekir - sonuçta, peptik ülserin alevlenmesi veya tersine rahatlaması doğrudan bir saat önce ne yediğinize bağlıdır. Mide ülseri için diyet, mide mukozasını yenileyen gıdaları içermelidir.

Peptik ülser için diyet: yoğurt, bal ve lahana

Mide ülseri için beslenmeden bahsetmeden önce, bu hastalığın ortaya çıkışı ve seyri ile ilgili çeşitli efsaneleri ortadan kaldırmak gerekir.
Uzun bir süre boyunca mide ülserlerinin öncelikle kötü beslenme, alkol kullanımı, sık stres ve depresyon, sigara içme ve aşırı kahve sevgisinden kaynaklandığı genel olarak kabul edildi. Ancak tıbbi araştırmalar, mide ülserlerinin %90'ını Helicobacter pylori bakterisinin aktivitesine borçlu olduğumuzu göstermiştir. Bu nedenle akut peptik ülser ataklarının en yeterli tedavisi antibiyotik kullanımıdır. Ancak aynı zamanda, özel beslenme özellikle önemlidir! Sonuçta antibiyotikler yalnızca zararlı bakterileri değil, aynı zamanda kişinin sağlığını ve güçlü bağışıklığını korumak için ihtiyaç duyduğu bakterileri de öldürür.

Ancak mide ülserine neden olan bakteriler sadece antibiyotiklerden değil aynı zamanda bazı besinlerden de etkilenmektedir. Mide ülseri diyetinin, örneğin bal da dahil olmak üzere bakteri yok edici özelliklere sahip ürünlerle zenginleştirilmesi sıklıkla tavsiye edilir. Balın antibakteriyel özellikleri ona mükemmel bir üne kavuşmuştur.

Bal, halk hekimliğinde mide ülserine karşı bir çare olarak iyi bilinir: En genel öneri, balı sabahları aç karnına ve akşam yatmadan önce, bir çorba kaşığını bir bardak ılık suda eriterek tüketmenizdir - bu sakinleşmeye yardımcı olur mide asidinin neden olduğu “ateş”. Bal, ülser beslenmesinde farklı şekillerde kullanılabilir: Asitlik düzeyi, bu doğal ilacın miktarını, yöntemini ve hatta kullanım süresini etkiler. Bu nedenle dikkatli olmalı ve öncelikle balın size fayda sağlayıp sağlamayacağını doktorunuzla kişisel olarak tartışmalısınız.

Mide ülseri için beslenme: Sütü unutmanız gerekecek mi?
Mide ülseri için balın yanı sıra turpgillerden oluşan sebzeleri de beslenmenize dahil etmeniz önerilir. Özellikle brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahanayı içerir.
Hepsinin Helicobacter pylori bakterisini etkili bir şekilde yok eden sülforafan maddesini içerdiği ortaya çıktı.Deneyler sırasında, turpgillerden herhangi birinden günde yaklaşık 60 gram yemenin, mide mukozasındaki zararlı bakteri sayısını %80 oranında azalttığı doğrulandı.

Aynı zamanda mide ülseri diyetindeki herhangi bir sebzenin termal olarak işlenmesi gerektiğini dikkate almak önemlidir; Ayrıca, her bir sağlıklı lahana çeşidinin kullanımı konusunda sizi denetleyen uzmanla anlaşmaya varılmalıdır. Sülforafanın gıdalardan elde edilme olasılığı yine doğrudan mide ortamının agresifliğine bağlıdır; asitliği düşük olan beyaz lahana, karnabahar ve brokoli genellikle sorunsuz bir şekilde tolere edilir ve mide zaten asidikse durumu daha da kötüleştirebilirler. Bir uzlaşma seçeneği, lahana suyunun kullanılması olabilir: Peptik ülser hastalığının gelişiminin arka planı ne olursa olsun, genellikle iyi tolere edilir.

Aktif kültürlü yoğurt, mide ülseri diyetindeki en önemli gıdalardan biri olarak kabul edilir. Canlı yoğurtta büyük miktarlarda bulunan biyolojik olarak aktif bakteriler (laktik asit streptokoklar, probiyotikler), mide ülserine neden olan zararlı bakterilerin aktivitesini baskılayabilir. Bu, yoğurttaki biyoyararlı protein içeriğiyle birleştiğinde mide mukozasının ülserli yüzeyinin daha hızlı ve etkili bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.

Mide ülseri için beslenme: Diyetten ne çıkarılmalı?
Mide ülseri için beslenme, bazı gıdaların diyetten tamamen çıkarılmasını önerir. En çok tartışılan gıda süttür: Bazı uzmanlar, sütün midede asit büyümesini tetiklediği ve çoğu zaman inanıldığı gibi onu etkisiz hale getirmediği gerçeğiyle yasağı haklı çıkararak, bundan kesin olarak kaçınılmasını önermektedir.

Bununla birlikte, geleneksel tıp uygulamalarında kullanılan ülserler için hafif bir diyet, normal yağ içeriğine sahip tam yağlı sütün ve hatta kremanın orta derecede tüketilmesini önerir, az yağlı süt ürünleri ve fermente süt ürünleri için kısıtlamalar getirir: hastalık durumunda bunlar her zaman faydalı değildir. mide sekresyonunun düşük asitliğinin arka planında gelişir.

Mide ülseri için yasaklanmış yiyecekler listesine herhangi bir sıcak ve baharatlı yiyecek kesinlikle dahildir - midenin duvarlarında halihazırda oluşmuş ülserlerin dokusunu tahriş ederek ağrıyı artırır.

Aynı zamanda hastalık henüz gelişmemişse baharatlı yiyecekler, acı baharatların (örneğin kırmızı biber) aktif maddelerinin zararlı bakterileri öldürmesi nedeniyle ülseratif lezyonların oluşumunu durdurmaya yardımcı olabilir.

Yağlı yiyecekler, kahve ve alkol de mide ülseri diyetinin dışında tutulur, bunların sindirimi büyük miktarda mide asidi gerektirir .

Yaşam Haberleri