Metallica mı yoksa Louis Armstrong mu? Yüksek Testosteron Seviyesine Sahip Erkekler Soft Rock'ı Klasik Müziğe Tercih Ediyor...

BRyan Adams mı yoksa Beethoven mı? Metallica mı yoksa Louis Armstrong mu? Cevabınızın testosteron seviyeleriniz hakkında çok şey ortaya çıkarabileceği ortaya çıktı.


Araştırmalar, "sofistike" müzik türlerini (yani soft rock, heavy metal vb.) tercih eden erkeklerin, daha "sofistike" müzik türlerini tercih edenlere göre daha yüksek testosteron düzeylerine sahip olma eğiliminde olduklarını göstermektedir. Kişilik ve Bireysel Farklılıklar dergisinde yayınlanan çalışma , biyolojinin müzik tercihlerini etkileyebileceğini gösteren ilk çalışmadır.

Yetmiş altı gönüllüden (37 erkek ve 39 kadın), farklı türlerden beş kategoriye ayrılmış 25 müzik parçasını dinlemeleri istendi: yumuşak, çağdaş, sofistike, yoğun ve gösterişsiz. Daha sonra onları ne kadar keyif aldıklarına göre 19 puanlık bir ölçekte derecelendirdiler. Araştırmacılar testosteron seviyelerini ölçmek için her gönüllüden tükürük örnekleri aldı.

Kadın gönüllüler arasında göz ardı edilebilir farklılıklar olsa da, araştırmacılar erkek gönüllülerde testosteron düzeyleri ile belirli müzik türlerine yönelik tercihler arasında, özellikle de "sofistike" veya "sofistike olmayan" müzikten hoşlanıp hoşlanmadıkları arasında önemli bir korelasyon olduğunu bildirdi. . Testosteron düzeyi daha yüksek olan erkeklerin soft rock ve heavy metal gibi türleri tercih etme olasılıkları çok daha yüksekti. Seviyesi düşük olanlar klasik ve caza daha fazla ilgi gösterdi.

Ne oluyor? Araştırmaya katılan Japonya'daki Nagasaki Üniversitesi'nden Hirokazu Doi, bunun hormonun beyindeki, özellikle de duyguların işlenmesinde rol oynayan amigdala gibi bölgelerdeki etkisiyle ilgili olduğuna inanıyor .
Kişilikle de alakalı olabilir. Sonuçta, daha önce yapılan birkaç çalışma müzik zevkini kişilik tipiyle ilişkilendirmişti . Testosteron düzeyi yüksek olan erkekler, düşük olanlara göre genellikle daha asi ve anti-otoriterdir. Heavy metal ve soft rock gibi türler otorite figürleri (öğretmenler, ebeveynler vb.) tarafından daha az kabul edilebilir ve bu nedenle asi doğalarına daha çekici gelebilir.

Avusturya'nın Viyana Üniversitesi'nden Urs Nater, New Scientist'e ilginç olmasına rağmen "testosteron muhtemelen müzik tercihinin küçük bir yönüdür" dedi . Önceki araştırmalar yumuşak müziği empati kuranlarla , pop müziği dışa dönüklerle ve No Diggity şarkısını da psikopatlarla ilişkilendirmişti .
Ancak Doi'nin New Scientist'e söylediği gibi, eğer bu sonuçlar doğrulanırsa, diğer sanat türlerinin yanı sıra müzik tercihlerimizi şekillendirmede önemli rol oynayan başka hormonların da olması kuvvetle muhtemeldir.

Yaşam Haberleri