Merkür'ün bununla hiçbir ilgisi yok mu? Burçlar ve başarı arasındaki bağlantı hakkında bilim ne diyor?

Neden burçlara inanmayı bu kadar istiyoruz? İyi tahminler gerçekleşir mi? Peki bunun bilimsel bir kanıtı var mı?

Burçlara kaç kişi inanıyor ve neden?

Bu yılın Mart ayında yayınlanan bir anketin sonuçlarına göre , on kişiden dördü değişen sıklıkta astrolojik tahminleri görüyor veya okuyor. Her iki kadından biri (%50) ve her üç erkekten biri (%33) onlarla ilgileniyor.

Psikolog"Yetenekli bir kişi tarafından derlendiğinde bize burç metninin bizimle ilgili olduğu anlaşılıyor" diye açıklıyor. “Böyle bir metnin her cümlesi belirsizdir ve biz de bilinçsizce ona anlam katıyoruz.

Yazılanların gerçeğe uymadığının farkına varsak bile, burçların nesnelliğinden şüphe duymamız pek mümkün değildir.

"Okuduklarımız gerçeğe yansımıyorsa, buna dikkat etmiyoruz veya başka bir dergiden bizim için daha uygun veya daha uygun bir burç açmıyoruz" diye devam ediyor.

Psikanaliste göre burcunuzla ilgili tahminleri düzenli olarak okumak, başkalarının bizim hakkımızda ne düşündüğünü hayal etme ihtiyacımızı karşılıyor.

— Antik çağların insanları, korkutucu ve öngörülemez bir doğayla yalnız yaşıyor, kendilerini savunmasız ve korunmasız hissediyorlardı. Kaygıyı azaltmak için, daha yüksek dünya dışı güçlerde patronlar ve koruyucular aradılar. Uzman, günümüzde bu tür düşüncenin her birimizde yaşamaya devam ettiğini ve kaygı ve belirsizlik durumlarında sıklıkla günlük hayata dahil olduğunu söylüyor.

Bu konuyla ilgili hangi bilimsel çalışmalar yapılmıştır?

Bilim adamları burçlar konusunu defalarca incelemeye başladılar ancak astrologlarla birlikte kendileri de sıklıkla eleştirildi. Özellikle örneklem büyüklüğünün küçük olması ve metodolojik eksiklikler nedeniyle.

Ancak son zamanlarda Kamen Üniversitesi'nden kişilik ve kültür psikoloğu Mohsen Joshanloo ve Melbourne Üniversitesi (Avustralya) Refah Bilimi Merkezi, bu konuyla ilgili araştırmalarda önemli ilerleme kaydetti. Makalesi Kyklos bilimsel dergisinde yayımlandı . Bilim adamı geniş, temsili bir örnek aldı ve burçların gerçekten refahı etkileyip etkilemediğini bulmak için güçlü istatistiksel yöntemler kullandı.

Joshanloo, çalışmasında, 1972'den bu yana Amerikalı yetişkinlere yönelik ulusal düzeyde temsili geniş bir anket olan Genel Sosyal Araştırma'nın verilerini kullandı. ABD'de ikamet edenlerin tutumları, davranışları ve görüşleri de dahil olmak üzere çeşitli konularda kapsamlı bilgiler topladı.

Bilim insanı, 12.791 katılımcıyı kapsayan 2016, 2018, 2021 ve 2022 verilerine odaklandı. Katılımcıların ortalama yaşı yaklaşık 50 idi ve bunların %55'i kadındı. Joshanloo, katılımcıların burçlarını doğum tarihlerine göre belirledi.

Psikolog, refahla ilgili sekiz temel göstergeyi analiz etti: genel mutluluk; depresyon belirtileri; psikolojik sıkıntı; iş memnuniyeti; mali tatmin; heyecanlanmak; genel sağlık; aile mutluluğu...

Sonuç olarak Joshanloo, sekiz göstergeden yedisinin burçlardan etkilenmediğini buldu. Tek istisna finansal tatminsizlikti. Burada psikolog istatistiksel olarak anlamlı bir etki keşfetti ancak bunun o kadar küçük olduğu ortaya çıktı ki pratik önemi sıfıra düştü.

Geçen yılın sonunda, RAS Sahte Bilimle Mücadele Komisyonu “ Astrolojinin Sahte Bilimi Üzerine ” bir bildiri yayınladı. Özellikle astrolojinin bilimsel bir disiplinin metodolojik gerekliliklerini karşılamadığını ve astrologların açıklamalarının deneysel olarak doğrulanmadığını belirtiyor.

Yaşam Haberleri