Renk, boyut ve dolayısıyla pişirme süresi bakımından farklılık gösteren birçok mercimek türü vardır. Ama ne olursa olsun, merceği ıslatmanız gerekir.
Mercimekleri doğru şekilde nasıl pişireceğiniz aşağıda açıklanmıştır.
Hazırlık, soğuk suda durulama ile başlar.
Islatma gelince, her durumda yapılmalıdır. Ancak ıslatma süresi çeşitliliğe bağlıdır.
Neden ıslatmak?
Basit bir prosedür fitik asidi çözmenizi sağlar. Bu madde, kalsiyum ve diğer eser elementlerin emilimini engeller ve ayrıca şişkinliğe neden olur.
Nasıl ıslatılır?
Bazı ev hanımları suya limon suyu ekler (elma sirkesi - her bardak suya 1 yemek kaşığı).
Çabuk pişen çeşitler 3-5 saat, diğerleri 10 saate kadar ıslatılır.
Kahverengi ve Fransız mercimekleri, asitlendirilmiş suda gece boyunca ıslatılır. Bundan sonra 15-20 dakika pişirmek için yeterlidir.
Yeşil ve kahverengi mercimekler ıslatılır, daha sonra kaynatılmamalıdır.
Nasıl pişirilir?
Sarı ve turuncu mercimekler maksimum 5-10 dakika ıslatıldıktan sonra 15 dakika bekletilmeden pişirilir.
Turuncu ve sarı mercimek de çabuk kaynar ama çok şişer.
Kahverengi çeşidi için:Salata için 3 saat suda bekletilmeli, ardından 10 dakika pişirilmelidir
Siyah mercimek; geceden ıslatılır ve yaklaşık 30 dakika pişirilir.
Yeşiller bir saat ıslatılır ve 30 dakika kaynatılır. Mercimekleri asitli suda ıslatırsanız 15-20 dakikada pişer.
Fransız çeşitleri 8 saat limonlu tuzlu suda bekletilir. Bundan sonra, yıkamak yeterlidir.