Mayalı Hamur İstediğiniz Gibi Kabarmıyorsa Kesinlikle Bu Hatayı Yapıyorsunuz Demektir

Mayalı hamur yoğurduktan sonra sonuç hiçbir zaman istediğiniz gibi poğaçalar, açmalar ve ekmeklerle sonuçlanmıyorsa büyük ihtimalle bu hatalardan birini yapıyor olabilirsiniz. Bu hataların başında yaş mayayı buzdolabında 2-3 günden fazla bekletmek geliyor.

Mayalı hamur hazırlarken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bu hatalardan kaçarsanız hazırladığınız hamur işi puf puf olacaktır:

Hamurla çalışmaya başlarken yaygın bir hata, malzemelerin yanlış sıcaklıkta kullanılmasıdır. Çoğu kişi malzemeleri doğrudan buzdolabından alır, ancak bunların aslında oda sıcaklığında olması gerekir.

Mayalı hamur işlerinde sıcaklık genellikle yanlış ayarlanır. Maya türlerinin birbirinden çok farklı olduğunu unutmamak çok önemlidir. Bu nedenle tarifinizde doğru sıcaklığa bağlı kaldığınızdan emin olun. Hamuru yoğururken kullanacağınız su, süt gibi sıvı malzemeler el yakmayacak sıcaklıkta olmalıdır.

Hamurun kabarması için yeterli zamanın geçmesini bekleyin Hamur hacmi iki katına çıktığında hazırdır.

Ayrıca hamurun ikinci kez kabarması da çok önemlidir. Tepsi mayası olarak da bilinen bu 2. mayalama işlemini hamura şekil verdikten sonra 20 dakika sıcak tutarak sağlayabilirsiniz.

Çoğu zaman hamurun sıvı miktarı yanlış ayarlanmış olabilir. Tarifinizin önerdiği süt ve su miktarına dikkat edin, unu fazla kaçan hamur piştikten sonra sert olacaktır. Hamurun hafif ele yapışması çoğu tarifte işe yarar bir uygulamadır.

Bir diğer hata da taze mayayı kuru mayayla değiştirirken yanlış oranın kullanılmasıdır. Kuru maya kullanacaksanız oran yaş mayanın yarısı kadar olmalıdır.

Ayrıca mayanın son kullanma tarihinin henüz geçmediğinden emin olun.

Yaş maya buzdolabında en fazla 2-3 gün saklanmalıdır.

Yaşam Haberleri