Limon dünyanın en faydalı gıdalarından biridir. Eğer marketten veya pazardan satın aldığınız limon çabuk bozuluyorsa dert etmeyin. Sizler için harika bilgiler paylaşacağız. Öğreneceğiniz bu bilgiler sayesinde artık limonlarınız ne bozulacak ne küflenecek.
İlk olarak limonun neden küflendiğini açıklamak istiyoruz.
Limon içinde yer alan tanecikler arasındaki bağların kopmasıyla başka bağların ortaya çıkması sonucunda iç yapısındaki değişimlerin bir sonucu olarak hızlı bir şekilde küflenir. Küflenme olayı maddenin kimyasal değişime verdiği bir tepkime olarak belirtilir. Çoğu zaman limon buzdolabında muhafaza edilse bile küflenebilmektedir.
Peki limonun küflenmesini önlemek için ne yapmak gerekiyor?
Limonları uzun süre bozulmadan saklamak aslında çok pratik. Ulusalpost.com'da aktarılanlara göre; Limonları uzun süre bozulmadan saklamak için ilk kural belli. Gereğinden fazla almamak. İkinci kural ise buzdolabında muhafaza etmek.
- Eğer limon dilimli değil ise buzdolabında 5 veya 6 gün kadar saklanabilmektedir. Bu sürenin sonunda hızlı bir şekilde bozulma süreci başlamaktadır.
- Eğer limonlar dilimli ise o zaman streç bir filme sarmak gerekmektedir. Eğer elinizde streç film yok ise o zaman kavanoza limonları koyarak hava almayacak şekilde dilimli limonları saklayabilirsiniz. Böylece kuruma ve sertleşme olmadan güvenle limonları saklamak mümkün olacaktır.
- Aynı şekilde limon suyunu yine kavanoza yerleştirmek suretiyle hava almayacak biçimde saklamanız da mümkün. Dilediğiniz zaman bu limon suyundan kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey kesinlikle plastik şişe kullanmamanızdır. Plastik şişeler çünkü çok zararlıdır. Plastik şişelerin zararlarıyla ilgili yapılan bir araştırma oldukça ürkütücü.
Plastik şişelerin zararları hakkında her geçen gün yeni bilgiler gün ışığına çıkıyor. Hem maliyetlerinin düşük olması, hem de insanların daha pratik olduğunu düşünmesi nedeniyle plastik şişeler hayatımızdan bir türlü çıkmıyor. İngiliz gazete Daily Mail'de yer alan habere göre; plastik şişeler hakkında vahim açıklamalarda bulunan Exeter Üniversitesi Ekotoksikoloji Profesörü Tamara Galloway, "Çoğu insan havada dahi küçük plastik parçacıklar olduğunu bilmiyor" açıklamasında bulundu.
Plastik şişelerin içeriğinde zararlı miktarlarda dayanıklılık ve esneklik sağlayan, homojenleştirici, parlatıcı ve renklendirici var. Ancak bu zararlı maddelerin en önemlisi belki de içerisinde petrol artığının bulunması...
Bu yüzden limon suyunu cam kavanozda saklamak en doğrusu olacaktır. Tabii bu yöntem için mutlaka limon kabuklarını soymanız ve çekirdeklerini da çıkarmanız gerekmektedir. Çünkü limon çekirdekleri de çok zararlıdır.
Limon çekirdeği midede öğütülememektedir. Bu konuyla ilgili yine Sözcü'de de bir uyarı paylaşılmıştı.
Limon çekirdeği midede öğütülemediğinden ve dolayısıyla dışarı atılamadığından apandisite dolar. Apandisit şişer ve şişer patlama seviyesini limon çekirdekleriyle doldurmak istemiyorsanız limon yerken veya sıkarken 2 kere düşününüz.
Limon Çekirdeği diyetisyenleri ve uzmanları ikiye bölmüş durumda. Kimisi hiçbir etki yapmıyor derken kimisi de yukarıda savunduğumuz apandisiti doldurduğundan dolayı çok tehlikelidir diyor. Yararlı olduğunu henüz söyleyen yok. Bu yüzden bir zararı olmasa bile elimizden geldiğince yutmamaya dikkat edelim.
LİMONLA SAKLARKEN BİLMENİZ GEREKENLER
Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın mutlaka limonların kabuklarını soyarak ikiye bölmek suretiyle saklamanız büyük önem taşımaktadır. Böylece limonları daha uzu süre bozulmadan tutabilir; ne zaman isterseniz lezzetli biçimde de tüketebilirsiniz. Özellikle eğer genelde yarım limon kullanıyorsanız, mutlaka küçük limonları satın almaya dikkat etmelisiniz. Bu sayede hem israftan kurtulmuş olursunuz hem de limonlarınızı istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Birbirinden farklı faydaları ile birçok yerde kullanılan limonları, bu şekilde uzun bir süre saklamanız mümkün olacaktır.